Jehněčí maso je ve světové kuchyni považováno za delikatesu, Pocházíte-li z vesnice, tak si určitě pamatujete jako já, že pečené jehně nebo kůzle bylo běžnou záležitostí hlavně o Velikonocích, když tato zvířátka byla k dispozici. U nás na stole bylo o Velikonocích celé jehně nebo kůzle naplněné nádivkou a upečené. Nesmírná lahůdka.

My si dnes upečeme jemnou jehněčí kýtu marinovanou v bylinkovém pestu, které masu dodává jedinečnou vůni a chuť. Marinování nám před pečením zajistí, že maso bude krásně křehké, šťavnaté a provoněné. Jehněčí kýta je nejlepší pečená pomalu a při nižší teplotě, aby se maso propeklo a zůstalo měkké.

Jehněčí maso je nejen chuťovým zážitkem, ale také zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Navíc obsahuje zdraví prospěšné tuky, které jsou prospěšné našemu tělu. Díky těmto vlastnostem je jehněčí maso prospěšné pro ty, kteří chtějí spojit luxusní chuť s kvalitním a výživným jídlem.

Recept na Jemnou jehněčí kýtu v bylinkovém kabátku

Ingredience potřebné na přípravu Jehněčí kýty marinované v bylinkovém pestu- na 6 porcí pro rodinu

  • 1,5 kg jehněčí kýty
  • 2 dl vody
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 1 kávová lžička rybízové marmelády
  • plátek másla

Pesto (marináda)

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 atroužek česneku
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 plná lžička soli
  • 1 lžička rozmarýnu
  • trochu chilli Papriček (dle chuti)
  • hmožďíř

Postup přípravy pečené jehněčí kýty marinované v pestu

1. Jehněčí kýta se povětšině peče vcelku, může si jí ale vykostit, je to na naší volbě.

2. Jestli kýtu vykostíme, kosti nevyhazujeme, ale pečeme je spolu s masem, kvůli chuti výpeku.

3. Do hmoždíře si nalijeme olej, pokrájený česnek, lístky tymiánu, sůl rozmarýn a trochu chilli papričky. Směs důkladně nedrtíme do zeleného pesta (marinády).

Marináda (pesto( na naložení masa.
Foto: cooky.cz, Marináda (pesto( na naložení masa.

4. Marinádu důkladně vmasírujeme do masa, vložíme do pekáče, přidáme kosti a zbytky rozmarýnu a pekáč přikryjeme. Necháme marinovat několik hodin, ideálně do druhého dne.

5. Troubu si necháme nahřát na 200 stupňů.

Pečené aromatické Brambory a jehněčí maso

Šťavnaté jehněčí kotlety s aromatickými bramborami z trouby

6. Maso rozdělíme na dvě části, jednu část tvoří spodní a vrchní šál, druhou část tvoří ořech. Obě části stočíme a svážeme provázkem, aby drželi tvar.

Vykostěné maso svázané provázkem.
Foto: cooky.cz, Vykostěné maso svázané provázkem.

7. Maso podlijeme 0,5 dl vody a vložíme do trouby.

8. Po 30 minutách od bublání maso podlijeme zbytkem vody a vína. Bez přikrytí pečeme dalších 60 minut. V průběhu pečení maso několikrát podlijeme.

9. Po upečení maso přendáme na talíř, aby se nám trochu vychladilo, než jej budeme krájet.

Obrázek receptu na pomalu pečenou roládu z telecího masa.

Roláda z telecího masa: Pomalým pečením zůstane šťavnatá a jemná

10. Výpek přelijeme přes sítko do kastrolu a přidáme plnou kávovou lžičku rybízové marmelády.

11. Výpek zamícháme a necháme zredukovat asi o třetinu. Nakonec do něj přidáme plátek másla.

12. Z masa odstraníme provázky a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Vložíme do kastrolu s výpekem a necháme odpočívat v teplé troubě až do podávání.

Zajímavosti

Jehněčí maso se podává horké. Upečené kosti nevyhazujte, jsou výborné na polévku. Maso servírujeme s oblíbenou přílohou, například bramborové knedlíky nebo co máte rádi.

Recept na snadné pesto doma.

Vyrobte si s námi Pesto z medvědího česneku snadno a rychle

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest