Jehněčí maso je ve světové kuchyni považováno za delikatesu, Pocházíte-li z vesnice, tak si určitě pamatujete jako já, že pečené jehně nebo kůzle bylo běžnou záležitostí hlavně o Velikonocích, když tato zvířátka byla k dispozici. U nás na stole bylo o Velikonocích celé jehně nebo kůzle naplněné nádivkou a upečené. Nesmírná lahůdka.
My si dnes upečeme jemnou jehněčí kýtu marinovanou v bylinkovém pestu, které masu dodává jedinečnou vůni a chuť. Marinování nám před pečením zajistí, že maso bude krásně křehké, šťavnaté a provoněné. Jehněčí kýta je nejlepší pečená pomalu a při nižší teplotě, aby se maso propeklo a zůstalo měkké.
Jehněčí maso je nejen chuťovým zážitkem, ale také zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Navíc obsahuje zdraví prospěšné tuky, které jsou prospěšné našemu tělu. Díky těmto vlastnostem je jehněčí maso prospěšné pro ty, kteří chtějí spojit luxusní chuť s kvalitním a výživným jídlem.
Recept na Jemnou jehněčí kýtu v bylinkovém kabátku
Ingredience potřebné na přípravu Jehněčí kýty marinované v bylinkovém pestu- na 6 porcí pro rodinu
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 2 dl vody
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 1 kávová lžička rybízové marmelády
- plátek másla
Pesto (marináda)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 atroužek česneku
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 plná lžička soli
- 1 lžička rozmarýnu
- trochu chilli Papriček (dle chuti)
- hmožďíř
Postup přípravy pečené jehněčí kýty marinované v pestu
1. Jehněčí kýta se povětšině peče vcelku, může si jí ale vykostit, je to na naší volbě.
2. Jestli kýtu vykostíme, kosti nevyhazujeme, ale pečeme je spolu s masem, kvůli chuti výpeku.
3. Do hmoždíře si nalijeme olej, pokrájený česnek, lístky tymiánu, sůl rozmarýn a trochu chilli papričky. Směs důkladně nedrtíme do zeleného pesta (marinády).
4. Marinádu důkladně vmasírujeme do masa, vložíme do pekáče, přidáme kosti a zbytky rozmarýnu a pekáč přikryjeme. Necháme marinovat několik hodin, ideálně do druhého dne.
5. Troubu si necháme nahřát na 200 stupňů.

Šťavnaté jehněčí kotlety s aromatickými bramborami z trouby
6. Maso rozdělíme na dvě části, jednu část tvoří spodní a vrchní šál, druhou část tvoří ořech. Obě části stočíme a svážeme provázkem, aby drželi tvar.
7. Maso podlijeme 0,5 dl vody a vložíme do trouby.
8. Po 30 minutách od bublání maso podlijeme zbytkem vody a vína. Bez přikrytí pečeme dalších 60 minut. V průběhu pečení maso několikrát podlijeme.
9. Po upečení maso přendáme na talíř, aby se nám trochu vychladilo, než jej budeme krájet.

Roláda z telecího masa: Pomalým pečením zůstane šťavnatá a jemná
10. Výpek přelijeme přes sítko do kastrolu a přidáme plnou kávovou lžičku rybízové marmelády.
11. Výpek zamícháme a necháme zredukovat asi o třetinu. Nakonec do něj přidáme plátek másla.
12. Z masa odstraníme provázky a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Vložíme do kastrolu s výpekem a necháme odpočívat v teplé troubě až do podávání.
Zajímavosti
Jehněčí maso se podává horké. Upečené kosti nevyhazujte, jsou výborné na polévku. Maso servírujeme s oblíbenou přílohou, například bramborové knedlíky nebo co máte rádi.

Vyrobte si s námi Pesto z medvědího česneku snadno a rychle
pozn.: částečně upraveno AI