5 hvězdiček od 3 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Máte chuť na něco skutečně výjimečného? Pak zapomeňte na zbytečné řeči a pojďme rovnou do akce! Připravíme si chutné jehněčí kotletky podávané s extrémně aromatickými pečenými bramborami. Jehněčí kotlety s bramborem jsou skvělým pokrmem, který kombinuje jemné a šťavnaté maso s křupavými a chutnými bramborami.

Začneme přípravou pečených brambor a marinováním kotlet

Začneme tím, že brambory obalíme ve směsi sladké papriky, soli, pepře, sušeného tymiánu a nasekaného česneku. Pokapeme olivovým olejem a přidáme čerstvý rozmarýn. Po té je dáme na plech/pekáček, do kterého přilijeme trošku vody a bílého vína. Pečeme v troubě při 180 stupních, dokud nejsou krásně zlatavé.

Dále si připravíme marinádu z rozdrcených mátových lístků, česneku, olivového oleje, červeného vína, čerstvé šťávy z pomerančů a medu. V marinádě necháme jehněčí kotletky odpočívat – ideálně přes noc pro maximální chuťový zážitek. Jakmile jsou brambory hotové, kotletky opečeme na pánvi s olivovým olejem a máslem, přidáme sůl, pepř a zbylé červené víno a necháme je odpočinout, aby se šťávy krásně propojily. Tento pokrm je nejen lahodný, ale i mimořádně elegantní, a zaručeně potěší vaše chuťové buňky.

Zdroj: youtube-bucataras, Dokanalé marinované jehněčí kotlety s pečnými bramborami

Recept na šťavnaté, marinované jehněčí kotlety s pečeným bramborem v troubě

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 3 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4 porce
Jehněčí kotlety v kombinaci s aromatickými bramborami, to je recept na úspěch – dokonalá marináda a aromatické brambory.

Potřebné vybavení

  • Pekáč

Suroviny

  • 6 jehněčích kotlet
  • 2 avokáda
  • 1 rajče
  • 1 limetka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 1 feferonka
  • kmín
  • trochu extra panenského olivového oleje

Na marinádu:

  • 5 lístků čerstvé máty
  • 115 mililitrů olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 mililitrů pomeranče
  • 100 mililitrů vína demisec
  • 1/2 lžičky medu
  • 10 gramů másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 40 mililitrů červeného vína
  • sůl a pepř na dochucení

Na přílohu:

  • 4 brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 50 mililitrů bílého vína
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžičky sladké papriky

Postup 

Příprava brambor:

  • Brambory vložte do hluboké mísy.
  • Smíchejte sladkou papriku, sůl, pepř a suchý tymián. Česnek nasekejte najemno.
    Brambory

    Obrázek: Youtube, Příprava brambor na pokrm

  • Brambory pokapejte olivovým olejem a dobře promíchejte s připravenou směsí koření, čerstvým rozmarýnem a nasekaným česnekem.
    Marinování

    Obrázek: Youtube, Příprava brambor ke kotletám

  • Přendejte brambory na plech a do jednoho rohu přidejte trochu vody a bílé víno.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vložte plech s brambory dovnitř.
  • Když jsou brambory téměř hotové, přesuňte je na horní polici trouby a zapněte funkci grilu, nebo zvýšte teplotu, aby se brambory krásně zapečely a získaly křupavou kůrku.

Příprava marinády pro jehněčí kotlety:

  • Lístky máty dobře rozdrťte spolu s česnekem a přidejte olivový olej.
    Marináda na maso

    Obrázek: Youtube, Marináda na jehněčí kotlety

  • Jehněčí kotlety potřete touto směsí.
    Jehněčí kotlety

    Obrázek: Youtube, Příprava jehněčích kotlety

  • Přidejte 100 ml červeného vína, čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů a trochu medu.
    Červené víno

    Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety a červené víno

  • Zakryjte jehněčí kotlety fólií a nechte je marinovat v lednici, dokud se brambory pečou. Pro ještě lepší chuť je nejlepší nechat kotlety marinovat přes noc.
    Marinované maso

    Obrázek: Youtube, Maso marinované v omáčce

  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 15 ml olivového oleje a trochu másla.
  • Jehněčí kotlety opékejte z každé strany asi 2–3 minuty, dokud nejsou zlatavé. Okořeňte solí a pepřem.
  • Přidejte zbylé červené víno do pánve a nechte chvíli vařit.
    Kotlety s bramborem

    Obrázek: Youtube, Jehněčí kotlety s bramborem

  • Po smažení nechte kotlety odpočinout asi 5 minut, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
  • Jehněčí kotlety podávejte s pečenými bramborami.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 160 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, jehněčí, kotleta



5 hvězdiček od 3 kuchařů (3 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest