Nevíte na co použít bílky, které nám zbyly z jiného pečiva? Upečeme si rychlé vánoční cukroví nazývané kokosky. Přesněji jemné kokosové pusinky připravíme z bílkového těsta smíchaného s kokosem, které upečeme do krásně zlatavé barvy. Výsledek je křupavý zvenku a měkký uvnitř a jsou prostě neodolatelné. Kokosové pusinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví, které je už tradicí a připravuje se ve většině českých domácností hlavně o Vánocích. Díky své jednoduché přípravě a delikátní chuti jsou ideální pro slavnostní stůl.

Recept na kokosové pusinky

Ingredience na přípravu

  • 2 bílky
  • 125 moučkového cukru
  • 70 g kokosu
  • 20 g jemně rozemletých piškot
  • 1KL citronové šťávy

Postup přípravy

1. Bílky s cukrem si šlehačem v misce mírně rozšleháme a přidáme KL citronové šťávy.

2. Dále už šleháme nad parou a to šlehačem cca 15 minut.

Sníh s cukrem a citronem šleháme nad párou.
Sníh s cukrem a citronem šleháme nad párou.

3. Bílková směs je správně vyšlehaná, když dělá špičky a po namočení prstu je teplá.

4. Do vyšlehané bílkové směsi přidáme kokos a piškotové drobečky a jemně ale důkladně ručně vařečkou zapracujeme do směsi.

Do sněhu zapracujeme kokos a piškoty.
Do sněhu zapracujeme kokos a piškoty.

5. Připravíme si plech s pečící papírem a cukrářský sáček, do kterého směs naplníme.

Směs naplníme do cukrářského sáčku.
Směs naplníme do cukrářského sáčku.

6. Na plech tvoříme pusinky libovolné velikosti. Vezmeme si misku s vodou a namočeným prstem potřeme špičky pusinek, aby se nám nepřipalovaly.

Sáčkem děláme na plech pusinky.
Sáčkem děláme na plech pusinky.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 12-13 minut.

Špičku pusinek potřeme prstem vodou.
Špičku pusinek potřeme prstem vodou.
Upečeme v troubě.
Evelin, Upečeme v troubě.

Zdobení a skladování

Když jsou pusinky zcela studené, můžete je namočit do rozpuštěné čokolády nebo je čokoládou jen zlehka pokapat. To přidá pusinkám jemný čokoládový nádech a vytvoří příjemný kontrast chutí. Pusinky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě na suchém místě, kde vydrží několik týdnů. Čím déle je necháme odležet, tím jemnější a chutnější budou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest