Pistácie jsou známé svou jemnou chutí a pro mnohé jsou symbolem luxusu. Těsto z pistácií přináší jedinečný zážitek – je křehké, rozplývá se na jazyku a nádherně ladí s různými druhy krémových náplní. Pokud hledáte způsob, jak na vánoční stůl nebo ke kávě zařadit něco neotřelého, jemné lepené sušenky z pistáciového těsta budou tím pravým.
Mimochodem, věděli jste, že pistácie jsou považovány za symbol přátelství a pohostinnosti? Tímto cukrovím nejen potěšíte chuťové pohárky, ale také vytvoříte krásnou atmosféru sdílené radosti.
Recept na sušenky z pistáciového těsta
Délka pečení v troubě 6 – 8 minut.
Ingredience pro přípravu
- 320 g mouky
- 80 g jemně mletých pistácií
- 130 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 100 g zakysané smetany
- 100 g meruňkového džemu
Postup přípravy
1. Všechny ingredience kromě džemu vložíme do mísy a vypracujeme těsto.
2. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme z těsta plát a vykrojíme požadované tvary.
3. Vykrojené tvary vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a ten vložíme do trouby předehřáté ne 180°C.
4. Pečeme 6 – 8 minut dozlatova a po vyndání necháme vychladnout.
5. Polovinu sušenek posypeme moučkovým cukrem a na druhou polovinu naneseme meruňkový džem.
6. Nyní sušenky spojíme s pocukrovanými a máme hotovo.
Tipy na závěr
Pokud chcete ještě intenzivnější pistáciovou chuť, přidejte do těsta kapku pistáciového extraktu.
Náplň můžete obměnit – hodí se například máslový krém s kapkou citronové šťávy nebo jemná malinová ganache.
Pro větší slavnostní efekt můžete sušenky po stranách lehce ponořit do rozpuštěné bílé čokolády a obalit v jemně nasekaných pistáciích.