Dozlatova upečené tvarohové šátečky s bohatou tvarohovou náplní – inspirujte se, a dejte se do pečení. Tvaroh v různých podobách, jemný, polotučný, plnotuční či nízkotučný, hrudkovitý či tvaroh na strouhání, tyto všechny varianty velice často požívám na pečení různých druhů vynikajících koláčů, zákusků i dortů, dokonce i těch nepečených. I v dnešním receptu najdete nápad na skvělé koláče – šátečky, které jsou měkké a lahodné, ideální k snídani, svačině anebo jako odpolední pochoutka k čaji nebo kávě.
Recept na Jemný tvarohový kynutý koláč/šáteček s bohatou tvarohovou náplní
Ingredience na přípravu
Kynuté Těsto na šátečky
- 600 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 0,5 dl oleje
- 3 dl mléka
- 3 PL medu
- 3 PL citrónová šťava
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 KL soli
- 21 g čerstvého droždí
Jemná tvarohová Náplň
- 750 g jemného krémového tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 PLvanilkového pudinku v prášku
- 2 dl moučkového cukru (anebo dle chuti)
- 1 žloutek
- kůra z 1 citrónu
- rozinky dle chuti
Na potření
- 1 bílek
Postup
1. V misce smícháme všechny suché ingredience na těsto.
2. Přidáme olej, citrónovou šťávu, měkké máslo a med. Nakonec vlijeme kvásek.
3. Rukou si vypracujeme poloměkké těsto, které by se. mělo oddělovat od misky.
4. Z těsta uděláme bochník a necháme přikryté kynout na teplém místě, aby znásobilo svůj objem.
5. Před. vykynutím těsta si. uděláme tvarohovou náplň. Lepší je udělat náplň před vykynutím, aby se cukr nerozpustil a nezředil nám náplň. smícháme v misce všechny ingredience na náplň.
6. Těsto si na válu vyválíme do tvaru obdélníku a nakrájíme na 12 stejných kousků.
7. Každý kousek rukama trochu roztáhneme a do každého položíme lžící bohatě náplň.
8. Poté každou část uzavřeme do tvaru batůžku neboli taštičky.
9 Taštičky ukládáme vedle sebe na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme bílkem.
10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 35 minut.
11. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tipy
Kromě tvarohu můžeme koláče naplnit i marmeládou, makovou nebo ořechovou náplní. Koláče jsou nejlepší čerstvé, ale můžeme je uchovat i v lednici a před podáváním jemné ohřát.