Dozlatova upečené tvarohové šátečky s bohatou tvarohovou náplní – inspirujte se, a dejte se do pečení. Tvaroh v různých podobách, jemný, polotučný, plnotuční či nízkotučný, hrudkovitý či tvaroh na strouhání, tyto všechny varianty velice často požívám na pečení různých druhů vynikajících koláčů, zákusků i dortů, dokonce i těch nepečených. I v dnešním receptu najdete nápad na skvělé koláče – šátečky, které jsou měkké a lahodné, ideální k snídani, svačině anebo jako odpolední pochoutka k čaji nebo kávě.

Recept na Jemný tvarohový kynutý koláč/šáteček s bohatou tvarohovou náplní

Ingredience na přípravu

Kynuté Těsto na šátečky

  • 600 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 50 g změklého másla
  • 0,5 dl oleje
  • 3 dl mléka
  • 3 PL medu
  • 3 PL citrónová šťava
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 KL soli
  • 21 g čerstvého droždí

Jemná tvarohová Náplň

  • 750 g jemného krémového tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 PLvanilkového pudinku v prášku
  • 2 dl moučkového cukru (anebo dle chuti)
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citrónu
  • rozinky dle chuti

Na potření

  • 1 bílek

Postup

1. V misce smícháme všechny suché ingredience na těsto.

2. Přidáme olej, citrónovou šťávu, měkké máslo a med. Nakonec vlijeme kvásek.

3. Rukou si vypracujeme poloměkké těsto, které by se. mělo oddělovat od misky.

Vyválíme si těsto.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Vyválíme si těsto.

4. Z těsta uděláme bochník a necháme přikryté kynout na teplém místě, aby znásobilo svůj objem.

5. Před. vykynutím těsta si. uděláme tvarohovou náplň. Lepší je udělat náplň před vykynutím, aby se cukr nerozpustil a nezředil nám náplň. smícháme v misce všechny ingredience na náplň.

Připravíme tvarohovou náplň.
Původ obrázku: Cesminaz, Připravíme tvarohovou náplň.

6. Těsto si na válu vyválíme do tvaru obdélníku a nakrájíme na 12 stejných kousků.

Těsto vyválíme a rozkrájíme.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Těsto vyválíme a rozkrájíme.

7. Každý kousek rukama trochu roztáhneme a do každého položíme lžící bohatě náplň.

Naplníme tvarohovou náplní a zabalíme.
Původ obrázku: Cesminaz, Naplníme tvarohovou náplní a zabelíme.

8. Poté každou část uzavřeme do tvaru batůžku neboli taštičky.

Potřeme bílkem.
Zdroj obrázku: Cesminaz, Potřeme bílkem.

9 Taštičky ukládáme vedle sebe na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme bílkem.

10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 35 minut.

Upečeme v troubě.
Původ obrázku: Cesminaz, Upečeme v troubě.

11. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tipy

Kromě tvarohu můžeme koláče naplnit i marmeládou, makovou nebo ořechovou náplní. Koláče jsou nejlepší čerstvé, ale můžeme je uchovat i v lednici a před podáváním jemné ohřát.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest