Vánoční cukroví je pryč, protože bylo tak výborné, že se všechno o Vánocích a po nich snědlo? A my chceme mít něco čerstvého a sladkého i na sváteční Nový rok? Proč neudělat něco jiného, trochu zvláštního, než jsme si užívali celé vánoční svátky? Možná doma najdete zbytky různých ořechů, sušeného ovoce a semínek, která jste požívali při vánočním pečení.
Náš dezert je trochu nevšední, je plný křupavých oříšků a čokolády a vypadá i chutná. neuvěřitelně výborně. Bez žádného pečení vytvoříme lahodnou a zdravou tečku po výborném novoročním obědě a všichni si budou určitě pochutnávat na čerstvém dezertu.
Recept na nejlepší marokánky
Ingredience na připravu
- 800 g hořké čokolády
- 130 g lískových ořechů
- 150 g Kešu ořechů
- 30 g Pistácií
- 150 g mandlí
- 100 g pekanových ořechů
- 50 g dýňových semínek
- 250 g kandovaného ovoce
- 30 g moučkového cukru
- 50 g sušených meruněk
- 5 ks sušených třešní
Postup
1. 300 ml vody přivedeme k varu. Nasypeme mandle a vaříme 1-2 minuty, scedíme a mandle oloupeme. 2-3 minuty ohříváme v mikrovlnné troubě.
2. Oloupané mandle dáme do misky, přidáme drobně nakrájené sušené meruňky, kandované ovoce, dýňová semínka, kešu oříšky, pistácie, mandle a pekanové ořechy. Nakrájíme dle libosti.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a naplníme do cukrářského sáčku.
4. Na plech s pečícím papírem nastříkáme kolečka z čokolády různých velikostí a nasypeme směs ořechů, semínek a ovoce.
5. Plech s dezertem uložíme na 10 minut do mrazáku. Poté znovu nastříkáme trochu rozpuštěné čokolády na směs ovoce a ořechů a opět dáme na 10 minut do mrazáku.
6. Po zatuhnutí ukládáme za pomoci cukrářského sáčku s čokoládou na sebe od největšího k nejmenšímu cca 6 vrstev, čím dosáhneme tvaru vánočních stromečků. Poprášíme moučkovým cukrem.
Tip na dozdobení
Stromečky můžeme dozdobit na vrcholu kouskem nastříkané čokolády a kouskem červené kandované třešničky. Vypadá to velice efektně.