Tak toto nejsou jen obyčejné řezy. vypadají sice nenápadně, ale chutnají jako první kousnutí do zmrzliny v horkém létě. Jsou vynikající, krémové, chutnají opravdu jako zmrzlina a když dáte první sousto, víte, že už není návratu a vy musíte pokračovat. Ta chuť, když se spojí čokoládová poleva s vanilkovým krémem a jemným piškotovým korpusem je prostě dokonalá.
Tyto nanukové řezy voní bezstarostným dětstvím, ale udělají parádu i na svátečním stole a když je ztuhlé a studené vyndáte z lednice, vidíte, jak čokoláda krásně křupe a krém je vláčný a sametový, víte, že tohle je ten pravý dezert, který patří na stůl i v nejteplejším létě.
Recept na klasické osvěžující naukové řezy – letní pochoutku pro horké dny
Ingredience potřebné na přípravu letní pochoutky pro horké dny Klasické osvěžující naukové řezy
Těsto
- plech 30×40 cm
- 5 vajec
- špetka soli
- 180 g cukru
- 10 lžic uvařeného vychlazeného kafe
- 200 g polobrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 100 g mletých ořechů
- meruňkový džem na potření
Krém
- 450 ml mléka
- 1 balíček Zlatého klasu
- 250 g změklého másla
- 180 g moučkového cukru
- trochu rumu (volitelné)
Poleva
- 180 g čokolády na vaření
- 50 g tuku Cera
Postup přípravy nanukových řezů
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh.
2. Postupně přidáváme v průběhu šlehání cukr krystal.
3. Dále šleháme a postupně přidáváme žloutky.
4. Poté postupně přiléváme vychlazené kafe.
5. Dále přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a jemně promícháme.
6. Nakonec jen zlehka přimícháme mleté ořechy.
7. Směs vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečdný korpus necháme zcela vychladnout.
8. Těsto vyklopíme a stáhneme pečící papír.

Legendární nanukové řezy pro mlsné jazýčky, podle receptu mojí maminky
9. Otočené těsto vrátíme zpět na plech a potřeme nejlépe meruňkovou marmeládou.
10.Z mléka a Zlatého klasu uvaříme pudink.
11. Pudink mírně vychladíme a přikryjeme folii, necháme vychladit na pokojovou teplotu.
12. Šlehačem vyšleháme změklé máslo a moučkový cukr do pěny.
13. Do máslové. pěny nejdřív zašleháme jednu lžící pudinku kvůli vyrovnání teplot a poté přidáme zbytek pudinku. Pro lepší chuť můžeme ochutit trochou rumu.
14. Hotový krém opatřeně rozetřeme na ořechový korpus a uhladíme.
15. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme Ceru. Pořádně rozmícháme a polevu necháme trochu vychladit, nedáváme jí na krém horkou.
16. Opatrně ji vylijeme na dezert a rozetřeme, Trochu polevy si necháme stranou a dezert dáme do lednice.
17. Cca po 20 minutách koláč vyndáme a zbytkem polevy jej ozdobíme pomocí lžičky. Opět vrátíme do lednice minimálně na 3 hodiny,nejlépe do druhého dne.
Nanukové řezy podáváme řádně vychlazené se šálkem horkého kafe, ideální spojení chutí!

Eskymo řezy: Záhadné černobílé řezy bez pečení na kterých si pochutnáte
pozn.: částečně upraveno AI