Budete se asi divit, ale slovo “frgál” původně znamenalo “nepovedený koláč”. Když se při pečení koláče něco pokazilo, prasklo těsto nebo vytekla náplň, označoval se koláč jako frgál. Postupem času ale se tento název začal používat pro všechny valašské koláče, bez ohledu na jejich vzhled. Ano, určitě to víte, že frgály jsou valašské koláče a jsou jedním z nejznámějších symbolů valašské kuchyně. Valašsko je region Jižní Moravy a tyto koláče jsou považovány za český lidový poklad.
Tyto koláče v receptu nejsou typické frgály, ale koláče z frgálového těsta. Jsou tenké a chutnají skvěle.
Naše dávka je určena pro dva kusy koláčů o průměru 30 cm.
Recept na koláče na způsob frgálů s různou náplní
Ingredience na přípravu koláčů
Frgálové těsto
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- 16 g droždí
- 1 žloutek
- 25 g másla
- 35 g sádla
- 2 g soli
- 120 ml mléka
Náplň do koláčů
- dle chuti – tvaroh, mák, povidla, ořechy
Drobenka
- 120 g polobrubé mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
Postup na přípravu koláčů
1. V první řadě si připravíme kvásek a to smícháním droždí, 1 PL cukru a 2 PL mouky v 1 dcl vlažného mléka. Necháme přikryté v teple cca 10 minut.
2. V misce smícháme suché ingredience určené pro těsto, přidáme změklé máslo a sádlo, vlažné mléko, žloutek a nakonec připravený kvásek.
3. Ručně nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
4. Těsto rozválíme do tvaru kruhu na tloušťku 5-7 mm. Okraje těsta potřeme bílkem a cukrářským sáčkem nastříkáme náplň dle vlastní chuti tak, že necháme cca 1 cm od okraje volný – bez náplně.
Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem
5. Připravíme si drobenku z ingrediencí pro drobenku a to tak, že z tuhého másla cukru a mouky rukama rozdrobíme tyto ingredience, ale nemísíme je.
6. Drobenkou posypeme povrch náplně. Necháme ještě 15 minut v teple hotové koláče nakynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
7. Okraje upečených koláčů potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu 1:1 a zbytkem směsi pokapeme i koláč.
Důležité
Frgály jsu od roku 2013 chráněným označením původu Evropské unie. To znamená, že pravý frgál může být vyráběn pouze na Valašsku a musí splňovat přesně dané postupy a suroviny.