Oba recepty spojuje jedna hlavní surovina – naše nejdostupnější a nejoblíbenější košťálovina, květák. Někdo ho miluje, jiný ho zrovna nemusí, a pak jsou tací, kteří si pochutnají jen na smaženém květáku v trojobalu, ale mozeček by si nedali, nebo naopak. Obě jídla však patří ke klasice české kuchyně a když se dobře připraví, výsledek je vždycky skvělý.

U nás doma na vesnici se kdysi květák dělával jen smažený, obalený v trojobalu. Dnes už vím, že se z něj dá připravit spousta dalších jídel – třeba polévka, mozeček, placičky nebo karbanátky. Každé chutná trochu jinak a liší se i způsobem přípravy, ale všechny mají jedno společné – dokazují, že i z obyčejné suroviny se dá vytvořit skvělé jídlo, když se do něj dá trochu péče a citu.

Recepty na květákový mozeček a smažebyý květák obalený v trojobalu

Ingredience květák na mozeček

  • 1 menší květák
  • 1 střední cibule
  • 2-3 vejce
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • muškátový oříšek a pažitka nebo petrželka – volitelné

Smažený květák v trojobalu

  • 1 střední květák
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postupy přípravy květáku na mozeček

1. Květák rozdělíme n a růžičky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut, pak jej scedíme a necháme okapat.

2. Na pánvi zpěníme na másle cibulku a přidáme nasekaný nebo rozmačkaný květák – podle požadované konzistence.

3. Květák osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci, mícháme, dokud se nesnaží jako míchaná vajíčka.

4. Nakonec dochutíme a posypeme nasekanou pažitkou.

Zalijeme vajíčky a mícháme do jejich sražení.
Foto: cooky.cz, Zalijeme vajíčky a mícháme do jejich sražení.

Podáváme s brambory, pečivem nebo jen tak s kyselou okurkou.

Recept na květákové karbanátky

Květákové karbanátky s bramborovou kaší a okurkou se zakysankou: Lehká úprava, na které si pochutnají i zarytí masožravci

Smažený květák v trojobalu

1. Květák rozdělíme na větší Růžička uvaříme v osolené vodě téměř do měkka (nesmí se rozpadat).

2. Každou růžičku obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).

Květák uvařený a okapaný obalíme v trojobalu.
Foto: cooky.cz, Květák uvařený a okapaný obalíme v trojobalu.

3. Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje z každé strany.

4. Usmažený necháme okapat na papírové utěrce kvůli odsátí tuku.

Smažený květák podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, tatarskou omáčkou a čerstvým zeleninovým nebo okurkovým salátem.

Obrázek k receptu na květákové placičky

Křupavé květákové placičky se šťouchanými brambory

Obrázek k receptu na květákové placičky

Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest