Oba recepty spojuje jedna hlavní surovina – naše nejdostupnější a nejoblíbenější košťálovina, květák. Někdo ho miluje, jiný ho zrovna nemusí, a pak jsou tací, kteří si pochutnají jen na smaženém květáku v trojobalu, ale mozeček by si nedali, nebo naopak. Obě jídla však patří ke klasice české kuchyně a když se dobře připraví, výsledek je vždycky skvělý.
U nás doma na vesnici se kdysi květák dělával jen smažený, obalený v trojobalu. Dnes už vím, že se z něj dá připravit spousta dalších jídel – třeba polévka, mozeček, placičky nebo karbanátky. Každé chutná trochu jinak a liší se i způsobem přípravy, ale všechny mají jedno společné – dokazují, že i z obyčejné suroviny se dá vytvořit skvělé jídlo, když se do něj dá trochu péče a citu.
Recepty na květákový mozeček a smažebyý květák obalený v trojobalu
Ingredience květák na mozeček
- 1 menší květák
- 1 střední cibule
- 2-3 vejce
- 1 lžíce másla nebo oleje
- sůl a pepř dle chuti
- muškátový oříšek a pažitka nebo petrželka – volitelné
Smažený květák v trojobalu
- 1 střední květák
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Postupy přípravy květáku na mozeček
1. Květák rozdělíme n a růžičky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut, pak jej scedíme a necháme okapat.
2. Na pánvi zpěníme na másle cibulku a přidáme nasekaný nebo rozmačkaný květák – podle požadované konzistence.
3. Květák osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci, mícháme, dokud se nesnaží jako míchaná vajíčka.
4. Nakonec dochutíme a posypeme nasekanou pažitkou.

Podáváme s brambory, pečivem nebo jen tak s kyselou okurkou.
Květákové karbanátky s bramborovou kaší a okurkou se zakysankou: Lehká úprava, na které si pochutnají i zarytí masožravci
Smažený květák v trojobalu
1. Květák rozdělíme na větší Růžička uvaříme v osolené vodě téměř do měkka (nesmí se rozpadat).
2. Každou růžičku obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).

3. Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje z každé strany.
4. Usmažený necháme okapat na papírové utěrce kvůli odsátí tuku.
Smažený květák podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, tatarskou omáčkou a čerstvým zeleninovým nebo okurkovým salátem.
Křupavé květákové placičky se šťouchanými brambory
Květákové placičky se šunkou a sýrem: Zeleninový hit na víkend, který zmizí dřív, než stačí vychladnout
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková