Velikou výhodou tohoto pokrmu je jeho jednoduchost, kdy se vše připraví v jednom pekáči a zbytek práce udělá trouba. Šťavnatá vepřové kotlety pomalu zapečené s vrstvami brambor a voňavou cibulí se během pečení krásně propojí se smetanovou omáčkou. Maso zůstane krásně měkké, brambory nasáknou chuť výpeku a smetany a cibule dodá jídlu jemnou sladkost.

Výsledkem bude syté a hřejivé jídlo, které vám provoní celý dům a recept na něj se dá snadno obměňovat podle chuti a zásob ve spíži. Kotlety zapečené ve smetaně podáváme přímo z pekáče, ideálně s kyselou okurkou, salátem z červené řepy nebo obyčejný zeleninovým salátem. Jídlo chutná výborně i druhý den, kdy se chutě skvěle propojí.

Recept na kotlety zapečené ve smetaně s bramborami a cibulí

Ingredience potřebné na přípravu poctivé české klasiky, která nikdy nezklame

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 kg brambor
  • 3 větší cibule
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
  • máslo na vymazání pekáče
  • strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy zapečených kotlet

1. Maso si opepříme a osolíme, opečeme zprudka na pánvi s rozpáleným tukem a odložíme stranou.

2. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabší plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

3. Pekáč vymažeme máslem a na dno rozložíme část brambor, které osolíme a opepříme. Přidáme vrstvu cibule, položíme opečené kotlety, které posypeme prolisovaným česnekem, paprikou a bylinkami.

Brambory, maso a cibuli vrstvíme do pekáče.
Foto: cooky.cz, Brambory, maso a cibuli vrstvíme do pekáče.

4. Na maso navrstvíme zbytek brambor a cibule, vše zalijeme vývarem smíchaným se smetanou, aby byly brambory z větší části ponořené. Povrch můžeme lehce posypat pepřem a pokapat výpekem z masa.

Před pečením zalijeme smetanou s vývarem.
Foto: cooky.cz, Před pečením zalijeme smetanou s vývarem.

5. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 stupňů 45 minut. Poté alobal odstraníme, posypeme sýrem a pečeme odkryté dalších 20 minut.

Tipy

Do smetany můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice pro výraznější chuť. Kotlety lze nahradit kuřecími prsy nebo krkovicí.

Obrázek receptu na Voňavou pečenou krkovičku se smetanovými brambory a svěžím salátem

Voňavá pečená krkovička se smetanovými bramborami a svěžím salátem

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory ve šťavnaté a provoněné kombinaci

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest