Velikou výhodou tohoto pokrmu je jeho jednoduchost, kdy se vše připraví v jednom pekáči a zbytek práce udělá trouba. Šťavnatá vepřové kotlety pomalu zapečené s vrstvami brambor a voňavou cibulí se během pečení krásně propojí se smetanovou omáčkou. Maso zůstane krásně měkké, brambory nasáknou chuť výpeku a smetany a cibule dodá jídlu jemnou sladkost.
Výsledkem bude syté a hřejivé jídlo, které vám provoní celý dům a recept na něj se dá snadno obměňovat podle chuti a zásob ve spíži. Kotlety zapečené ve smetaně podáváme přímo z pekáče, ideálně s kyselou okurkou, salátem z červené řepy nebo obyčejný zeleninovým salátem. Jídlo chutná výborně i druhý den, kdy se chutě skvěle propojí.
Recept na kotlety zapečené ve smetaně s bramborami a cibulí
Ingredience potřebné na přípravu poctivé české klasiky, která nikdy nezklame
- 4 vepřové kotlety
- 1 kg brambor
- 3 větší cibule
- 1 smetana ke šlehání
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 150 ml vývaru nebo vody
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- máslo na vymazání pekáče
- strouhaný sýr na posypání
Postup přípravy zapečených kotlet
1. Maso si opepříme a osolíme, opečeme zprudka na pánvi s rozpáleným tukem a odložíme stranou.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabší plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Pekáč vymažeme máslem a na dno rozložíme část brambor, které osolíme a opepříme. Přidáme vrstvu cibule, položíme opečené kotlety, které posypeme prolisovaným česnekem, paprikou a bylinkami.

4. Na maso navrstvíme zbytek brambor a cibule, vše zalijeme vývarem smíchaným se smetanou, aby byly brambory z větší části ponořené. Povrch můžeme lehce posypat pepřem a pokapat výpekem z masa.

5. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 stupňů 45 minut. Poté alobal odstraníme, posypeme sýrem a pečeme odkryté dalších 20 minut.
Tipy
Do smetany můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice pro výraznější chuť. Kotlety lze nahradit kuřecími prsy nebo krkovicí.
Voňavá pečená krkovička se smetanovými bramborami a svěžím salátem