Tak co myslíte? Tato kombinace surovin nezní vůbec dohromady špatně. Možná to zní zdlouhavě, ale je to tak snadno připravitelné, že ani se nenadějete a oběd nebo večeře pro rodinu máte hotovou. V receptu najdeme tradiční chutě české kuchyně kombinované s moderním nádechem přípravy jídel. Toto vydatné a chutné jídlo mně připomíná spojení minulosti s přítomností. Zelí se v české kuchyni používá už věky, červená řepa se začala pro zjemnění jeho chutí přidávat později. Knedlíky jsou jak všichni víme základem české kuchyně.

No a šunka? Konkrétně ta krůtí… Ta se používala také celé věky, vyráběla se doma tak, že se maso nakládalo do soli anebo udilo na dřevě. V podstatě byly téměř všechny suroviny na tento vyvážený pokrm vypěstované doma. Proto byla jídla tohoto typu často připravovaná, jelikož zelí i řepa se pěstovalo na zahradě, maso na šunku se taky krmilo doma a vajíčka či bylinky na knedlíky byla taky k mání. Snad jen ta mouka se musela koupit, no a nějaké to koření, či cukr. Tak si zkuste to lahodné jídlo uvařit a budeme vám vděční za odezvu, jak se povedlo a jak vám chutnalo.

Recept na skvělý a zdravý pokrm vhodný jak k obědu tak k večeři složený ze zelí, řepy, šunky a knedlíků

Ingredience potřebné k přípravě tohoto výborného jídla

Červené zelí

  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1 středně velká červená řepa (syrová nebo předvařená)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 100 ml vývaru nebo vody
  • 1 kávová lžička soli
  • půl kávové lžičky mletého kmínu
  • špetka mletého pepře

Opékaná šunka

  • 2OO g krůtí šunky v celku anebo silnějších plátků
  • 1 polévková lžíce másla
  • 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička moučného másla (1:1 směs mouky a másla)
  • špetka pepře

Hrnkové knedlíky

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku na kostičky nakrájeného pečiva (rohlíku nebo housky)
  • máslo k vymazání hrníčků

Postup přípravy tohoto lákavého meníčka ze zeleniny, šunky a knedlíků

1. Cibuli drobně nakrájíme a restujeme na másle, přidáme na nudličky nakrájené červené zelí.

2. Ochutíme solí, cukrem, kmínem a octem, chvíli mícháme a restujeme.

3. Přidáme hrubě nastrouhanou červenou řepu, podlijeme vývarem anebo vodou a přikryté dusíme na mírném ohni 30-40 minut. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme.

4. Ke konci přípravy přidáme pepř, případně sůl a ocet dle potřeby a chuti.

Dušené červené zelí s červenou řepou.
Foto: cooky.cz, Dušené červené zelí s červenou řepou.

5. Krůtí šunku nakrájíme na kostičky a restujeme na másle.

6. Přidáme vývar, drobně drcený česnek a směs zahustíme moučným máslem. Ke konci přípravy ochutíme pepřem.

7. V misce smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.

Videorecept na pečená krůtí stehna na rajčatech a tymiánu

Pečená krůtí stehna na rajčatech, šalotce a tymiánu: Chutné křehké maso s vůní bylinek z jednoho hrnce

8. Přidáme vejce, mléko a nakrájené pečivo. To celé promícháme až nám vznikne polotuhé těsto.

9. Hrníčky vymažeme máslem a naplníme do 3/4 směsí.

10. Vodu v širším kastrolu přivedeme k varu, měla by sahat do půlky hrníčků. Hrníčky vložíme do vody, kastrol zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 20-25 minut.

11. Po uvaření knedlíky z hrníčků vyklopíme a nožem nebo nití je nakrájíme na plátky.

Uvařený hrnkový knedlík vyklopíme a nakrájíme.
Foto: cooky.cz, Uvařený hrnkový knedlík vyklopíme a nakrájíme.

Servírování

Pokrm servírujeme tak, že šunku s vývarem naložíme na lůžko z červeného zelí a řepy a k tomu přidáme hrnkové knedlíky. Jídlo pro efekt můžeme posypat zelenou petrželkou. Dobrou chuť.

pozn: částečně upraveno AI

Krůtí karbanátky na talíři

Karbanátky s bramborovou kaší a lehkým salátem – tentokrát ovšem z krůtího masa. Milovníci karbanátků zajásají

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest