Tohle jídlo nepotře buje přehnanou chválu. Má jednoduše všechno, co má poctivý oběd mít, kousek hovězího šťavnatého masa, pořádnou tmavou omáčku, zlatavé brambory vonící bylinkami a navrchu volské oko jako sluníčko na farmářském dvoře. Já dělám doma ještě druhou variantu se zelenými fazolkami a slaninou, domácí tatarkou a maso může být i krkovice.
Ale zpět k tomuto receptu – k použití je vhodné kvalitní hovězí maso, jako je krk, kýta nebo vysoký roštěnec. Na omáčku se většinou používá výpek z masa, cibule, červeného vína nebo silného vývaru, někdy s trochou másla na zjemnění, brambory pečené na plechu s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami, například s rozmarýnem a volské oko s krásně tekutým žloutkem položené na maso nebo na brambory.
Recept na kovbojský oběd
Ingredience potřebné na přípravu hovězího plátku s omáčkou, rozmarýnovými pečenými brambory a volským okem
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 1hodina 45 minut
Maso a omáčka
- 4 plátky hovězího masa
- 5 malé cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- silný hovězí vývar dle potřeby
- olej
- sůl
- pepř
Pečené brambory
- 8 ks brambor (dle potřeby)
- olej
- sůl
- čerstvý rozmarýn
Volské oko
- 4 vajíčka
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy kovbojského oběda
1. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme jí na rozpáleném oleji dohněda, to dodá omáčce barvu i chuť. Restujeme pomalu a občas přidáme olej, aby se nespálila, stále mícháme.
2. Plátky masa osolíme a opepříme a na jiné pánvi zprudka opečeme.
3. Když je cibule opečená, podlijeme jí vývarem, vložíme maso tak, aby bylo ponořené ve vývaru, případně vývar ještě dolijeme.
4. Pánev přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka, cca 45 minut.
5. Zatím si připravíme brambory, které oloupeme a nakrájíme na stejné plátky. Vmisce je promícháme se solí, olejem a čerstvým rozmarýnem.Důkladně je promícháme a narovnáme na plech s pečícím papírem vedle sebe. Pečeme v troubě na 200 stupních dozlatova.
6. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a omáčku rozmixujeme dohladka. v trošce vody rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání jí přidáváme do vařící omáčky. Vaříme asi 15 minut, aby mouka ztratila svoji chuť. Omáčka by měla být spíš řídká.

Steaková paráda s pepřovou omáčkou a poctivými hranolkami
7. Před dokončením omáčky si připravíme volské oka. Na rozpálený olej na pánvi rozklepneme vajíčko a pozvolna jej upečeme. Ochutíme solí a pepřem.
Omáčka se hodí k rýži, bulguru anebo k pečeným či šťouchaným bramborám.

Steak z vepřového kotletu bez kosti na rozmarýnu s brusinkami, lesními houbami, slaninou a vínem

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami
pozn.: částečně upraveno AI