Tohle jídlo nepotře buje přehnanou chválu. Má jednoduše všechno, co má poctivý oběd mít, kousek hovězího šťavnatého masa, pořádnou tmavou omáčku, zlatavé brambory vonící bylinkami a navrchu volské oko jako sluníčko na farmářském dvoře. Já dělám doma ještě druhou variantu se zelenými fazolkami a slaninou, domácí tatarkou a maso může být i krkovice.

Ale zpět k tomuto receptu – k použití je vhodné kvalitní hovězí maso, jako je krk, kýta nebo vysoký roštěnec. Na omáčku se většinou používá výpek z masa, cibule, červeného vína nebo silného vývaru, někdy s trochou másla na zjemnění, brambory pečené na plechu s olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami, například s rozmarýnem a volské oko s krásně tekutým žloutkem položené na maso nebo na brambory.

Recept na kovbojský oběd

Ingredience potřebné na přípravu hovězího plátku s omáčkou, rozmarýnovými pečenými brambory a volským okem

Počet porcí: 4 Doba přípravy: 1hodina 45 minut

Maso a omáčka

  • 4 plátky hovězího masa
  • 5 malé cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • silný hovězí vývar dle potřeby
  • olej
  • sůl
  • pepř

Pečené brambory

  • 8 ks brambor (dle potřeby)
  • olej
  • sůl
  • čerstvý rozmarýn

Volské oko

  • 4 vajíčka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy kovbojského oběda

1. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme jí na rozpáleném oleji dohněda, to dodá omáčce barvu i chuť. Restujeme pomalu a občas přidáme olej, aby se nespálila, stále mícháme.

2. Plátky masa osolíme a opepříme a na jiné pánvi zprudka opečeme.

Hovězí maso nakrájíme na plátky.
Foto: Cooky.cz, Hovězí maso nakrájíme na plátky.

3. Když je cibule opečená, podlijeme jí vývarem, vložíme maso tak, aby bylo ponořené ve vývaru, případně vývar ještě dolijeme.

4. Pánev přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka, cca 45 minut.

5. Zatím si připravíme brambory, které oloupeme a nakrájíme na stejné plátky. Vmisce je promícháme se solí, olejem a čerstvým rozmarýnem.Důkladně je promícháme a narovnáme na plech s pečícím papírem vedle sebe. Pečeme v troubě na 200 stupních dozlatova.

Brambory ochutíme a upečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Brambory ochutíme a upečeme v troubě.

6. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a omáčku rozmixujeme dohladka. v trošce vody rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání jí přidáváme do vařící omáčky. Vaříme asi 15 minut, aby mouka ztratila svoji chuť. Omáčka by měla být spíš řídká.

Obrázek receptu na Steakovou parádus pepřovou omáčkou a poctivými hranolky

Steaková paráda s pepřovou omáčkou a poctivými hranolkami

7. Před dokončením omáčky si připravíme volské oka. Na rozpálený olej na pánvi rozklepneme vajíčko a pozvolna jej upečeme. Ochutíme solí a pepřem.

Volská oka usmažíme pozvolna na pánvi.
Foto: Cooky.cz, Volská oka usmažíme pozvolna na pánvi.

Omáčka se hodí k rýži, bulguru anebo k pečeným či šťouchaným bramborám.

Obrázek receptu na steak z vepřové kotlety bez kosti.

Steak z vepřového kotletu bez kosti na rozmarýnu s brusinkami, lesními houbami, slaninou a vínem

Obrázek receptu na hovězí steak s liškovou omáčkou.

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest