Odpalované těsto na různé způsoby a různé dezerty, ale větrníky jsou prostě klasika a hlavně ty karamelové. Tak si je dnes. spolu zkusíme upéct. Pamatuji si je ještě z mléčných lahůdek z ze studentských časů. Mají dlouhou historii, ale myslím, že jsou stále oblíbené. Tvoří je neodolatelná kombinace lehkého odpalovaného těsta, jemného sametového krému a bohaté karamelové polevy a jsou doslova mistrovským dílem českých cukrářů.

Svým elegantním vzhledem sahají až do 16 století a pocházejí z Francie. V Česku se stali větrníky populárními teprve za 1. republiky. Na rozdíl od klasických odpalovaných věnečků mají větrníky bohatší karamelovou náplň, co jich dělá výjimečnými. Výjimečnými je dělá také jejich vzhled, který dělá zrovna karamelová poleva, krém i boleva jsou jemně sladké a zároveň karamelizované, odpalované těsto je křehké a nadýchané, ale zároveň bohaté. To všechno dělá z větrníků jeden z nejoblíbenějších zákusků našich cukráren.

Recept na královské zákusky české cukrařiny – Karamelové větrníky

Ingredience potřebné přípravu Karamelových větrníků

Odpalované těsto

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 g soli
  • 10 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 250 g vajec

Žloutková šlehačka

  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 1 g soli
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 60 g cukru krupice
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 40 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Karamelová poleva

  • 350 g smetany ke šlehání
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g medu

Postup přípravy královských karamelových větrníků

1. Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Cukr s medem zkaramelizujeme na pánvi za stálého míchání. Teplou smetanou karamel zalijeme. Vaříme až se karamel úplně rozpustí. Přelijeme do misky a přikryjeme. Necháme v lednici do druhého dne. Druhý den vyšleháme, pokud se nám karamelový krém zdá silný můžeme přidat šlehačkovou smetanu.

2. Odpalované těsto si připravíme v kastrolu. \mléko, vodu. sůl a máslo přivedeme varu. Vsypeme mouku s cukrem a mícháme do doby než dosáhneme celistvou hmotu, která se odděluje od kastrolu. Necháme mírně vychladnout a postupně zašleháváme šlehačem vajíčka. Hotové těsto plníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou stříkáme na plech s pečícím papírem kolečka o průměru cca 4 cm .

Obrázek receptu na věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem.

Domácí věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem

3. Pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 15 minut, během pečení troubu neotvíráme. Po upečení necháme vychladnout a rozřízneme na vrchní s spodní část.

4. Připravíme si žloutkovou šlehačku. Z ingrediencí určených pro žloutkovou šlehačku kromě smetany si uvaříme hustou směs. Po vychlazení do ní vmícháme po částech vyšlehanou smetanu.

5. Spodní části větrníku plníme cukrářským sáčkem žloutkovou šlehačkou.

Spodní část větrníků plníme krémem pomocí cukrářského  sáčku.
Foto: Ilona Mikulecká, Spodní část větrníků plníme krémem pomocí cukrářského sáčku.

6. Připravíme si karamelovou polevu, do které namáčíme vrchní polovinu větrníků a větrníky přiklopíme. Necháme v lednici vychladit a ztuhnout.

Obrázek receptu na Rohlíčky z odpalovaného těsta s krémem a polevou

Rohlíčky z odpalovaného těsta s krémem a polevou

Doporučení

Při přípravě karamelové polevy di hlídejte její barvu. Příliš tmavý karamel může být hořký a příliš světlý nebude mít intenzivní chuť.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest