Každý kuchař či pekař má svůj oblíbený recept, který může nazvat královský. Tento jablečný koláč si své označení vysloužil díky slabé vrstvě jemného těsta, bohaté vrstvě ovocné náplně a lahodnému smetanovému krému s nastrouhanou čokoládou na povrchu. Tento jablečný koláč posouvá právě skvělý smetanový krém o level výš, než jsou ostatní jablečníky.

Nepeče se složitě, ale chuťový výsledek působí, jako by vznikal hodiny. Jeho složení z něj dělá dezert na výsluní a bude se vyjímat na každém i slavnostním stole, protože už svým vzhledem patří do skupiny těch dezertů, které zaujmou na první pohled. A co teprve chutí!

Recept na královský jablečný koláč – jednoduchá příprava a fantastická chuť

Ingredience potřebné na přípravu jednoduchého jablečného koláče s božskou chutí

Korpus

  • 3 vejce
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička vanilkového cukru

Náplň

  • 800 g jablek
  • cukr dle chuti a sladkosti jablek
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku

Krém

  • 300 g smetany ke šlehání
  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • želatinový ztužovač za studena

Na posypání

  • 150 g hořké nebo mléčné čokolády

Postup přípravy jablečného koláče

1. Vajíčka si oddělíme a z bílků ušleháme s cukrem tuhý sníh. Poté postupně přidáme ostatní přísady na korpus za šlehání při nízkých otáčkách.

2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Upečený korpus necháme vychladnout.
Foto: cooky.cz, Upečený korpus necháme vychladnout.

3. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu, zalijeme 3/4 hrnkem vody a dusíme do měkka, nakonec je zahustíme 1 balíčkem pudinkového prášku rozmíchaného v trošce vody.

4. Směs navrstvíme na jablečné těsto, uhladíme a necháme vychladnout.

Obrázek receptu na nadýchaný jablkový koláč.

Nadýchaný jablkový koláč s rozinkami v rumu a vlašskými ořechy – Koláč, který vypráví příběh

 Na korpus navrstvíme uvařenou jablečnou náplň.
Foto: cooky.cz, Na korpus navrstvíme uvařenou jablečnou náplň.

5. V misce si vyšleháme smetanu s cukrem a zakysanou smetanou a zahustíme jí ztužovačem. Navrstvíme na jablečnou vrstvu a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Na jablečnou vrstvu namažeme smetanový krém a zahladíme.
Foto: cooky.cz, Na jablečnou vrstvu namažeme smetanový krém a zahladíme.
Obrázek receptu na jablečné millefeuille.

Jablečný koláč z tradiční Franice: Jablečné millefeuille – hodně jablek s trochou těsta

Po zatuhnutí posypeme nastrouhanou čokoládou.
Foto: cooky.cz, Po zatuhnutí posypeme nastrouhanou čokoládou.

Tipy pro zdobení

Kromě čokolády můžeme koláč posypat oříšky nebo karamelovou posypkou, kakaem, skořicí nebo kokosem.

Obrázek receptu na kastelánské řezy.

Když se spojí piškot, jablka a tvaroh, tak vznikne sladký zázrak kastelánské řezy: Dezert hodný zámeckého stolu

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest