Každý kuchař či pekař má svůj oblíbený recept, který může nazvat královský. Tento jablečný koláč si své označení vysloužil díky slabé vrstvě jemného těsta, bohaté vrstvě ovocné náplně a lahodnému smetanovému krému s nastrouhanou čokoládou na povrchu. Tento jablečný koláč posouvá právě skvělý smetanový krém o level výš, než jsou ostatní jablečníky.
Nepeče se složitě, ale chuťový výsledek působí, jako by vznikal hodiny. Jeho složení z něj dělá dezert na výsluní a bude se vyjímat na každém i slavnostním stole, protože už svým vzhledem patří do skupiny těch dezertů, které zaujmou na první pohled. A co teprve chutí!
Recept na královský jablečný koláč – jednoduchá příprava a fantastická chuť
Ingredience potřebné na přípravu jednoduchého jablečného koláče s božskou chutí
Korpus
- 3 vejce
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička vanilkového cukru
Náplň
- 800 g jablek
- cukr dle chuti a sladkosti jablek
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
Krém
- 300 g smetany ke šlehání
- 150 ml zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- želatinový ztužovač za studena
Na posypání
- 150 g hořké nebo mléčné čokolády
Postup přípravy jablečného koláče
1. Vajíčka si oddělíme a z bílků ušleháme s cukrem tuhý sníh. Poté postupně přidáme ostatní přísady na korpus za šlehání při nízkých otáčkách.
2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
3. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu, zalijeme 3/4 hrnkem vody a dusíme do měkka, nakonec je zahustíme 1 balíčkem pudinkového prášku rozmíchaného v trošce vody.
4. Směs navrstvíme na jablečné těsto, uhladíme a necháme vychladnout.

Nadýchaný jablkový koláč s rozinkami v rumu a vlašskými ořechy – Koláč, který vypráví příběh
5. V misce si vyšleháme smetanu s cukrem a zakysanou smetanou a zahustíme jí ztužovačem. Navrstvíme na jablečnou vrstvu a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Jablečný koláč z tradiční Franice: Jablečné millefeuille – hodně jablek s trochou těsta
Tipy pro zdobení
Kromě čokolády můžeme koláč posypat oříšky nebo karamelovou posypkou, kakaem, skořicí nebo kokosem.

Když se spojí piškot, jablka a tvaroh, tak vznikne sladký zázrak kastelánské řezy: Dezert hodný zámeckého stolu
pozn.: částečně upraveno AI