Už na první pohled nás musí zlákat tento krásný koláč a co teprve jeho chuť? Jeho vzhled je úchvatný a přitom je tak snadné jej upéct. Chuť mandlového koláče je ještě lepší, když si představíme spojení mandlového krému, hrušek, meruňkového džemu a ještě mandlových lupínků. Takový dezert se nepeče jen tak, já osobně by jej upekla pouze jako srdeční záležitost, podle mně se hodí jak na Valentýna, tak na různé narozeninové oslavy, protože by měl náležet někomu, v podstatě jako dortík. Tak jsem vás možná navnadila a místo dortu někdy sáhnete po tomhle receptu a upečete jej někomu vašemu srdci blízkému.
Recept na mandlový koláč s hruškami a meruňkami
Ingredience na přípravu
Těsto na mandlový koláč
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 3PL rostlinného oleje
- 1 vejce
- 50 g kukuřičného škrobu
- 250 g mouky
- 1/2 KL prášku do pečiva
Mandlový krém
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 150 g mletých mandlí
- 2 vejce
- citrónová kůra z půlky citrónu
- 35 g mouky
Na dokončení
- 1 konzerva hruškového kompotu
- meruňková marmeláda
- mandlové lupínky – na posypání
- moučkový cukr na posypání
Postup
1. V misce si smícháme ingredience pro těsto a pak rukou vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme kouli.
2. Těsto si přendáme na vál a vyválíme tvar kulaté formy, následně jej přeneseme do formy, okraje zarovnáme, popícháme těsto vidličkou a uložíme do lednice cca na 30 minut.
3. Mandle umeleme na jemný prášek a připravíme si krém.
4. V misce smícháme změklé máslo s cukrem, přidáme postupně vejce a mandle a stále mícháme. Vsypeme umleté mandle, nakonec postupně přidáváme mouku a řádně vymícháme.
5. Těsto vyjmeme z lednice, potřeme jej meruňkovým džemem a následně celým krémem.
6. Poté hezky naaranžujeme půlměsíčky hrušek do tvaru květu.
Mandlový mřížkovník: Oblíbený francouzský koláč quiche, připravený nasladko
7. Nakonec krém (ne hrušky) posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě při 180 stupních cca 40 minut do zlatova.
8. Po upečení posypeme práškovým cukrem.
Tento krásný koláček podáváme s hrdostí a láskou a pečeme jej pro ty, které máme rádi a kterým rádi děláme radost. Je opravdu nádherný a chutný.