Zbyly vám bílky po vaření? Zkuste si připravit tuto lahodnou sladkost buď jen jako mini dezert nebo jako vánoční cukroví. Sněhově bílé pusinky mají něco okouzlujícího. Jejich jemnost a nadýchanost připomínají sněhové vločky. A ještě k tomu opravdu krásně vypadají. Právě proto jsou tak často spojovány s vánoční atmosférou. Navíc díky absenci mouky potěší i ty, kteří hledají bezlepkové dezerty.
Tyto křehké sladkosti se doslova rozplývají na jazyku a mají tu výhodu, že se dají skladovat delší dobu. Stačí je uložit do vzduchotěsné nádoby a uchovat v suchu. Pusinky můžete také experimentálně obohatit – například je posypat mletými ořechy, mandlemi, kousky čokolády nebo barevnými cukrářskými zdobeními před pečením.
TIP: recept na kokosové pusinky
Recept na vánoční křehké pusinky z bílků a mletých ořechů
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- špetka kyseliny citrónové nebo soli
- 50 g mletých ořechů (může být i kombinace vícero druhů ořechů)
- 50 g čokolády
Postup přípravy
1. V míse vyšleháme bílky se špetkou soli nebo kyseliny citrónové. Stačí 1 minuta šlehání.
2. Poté přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr. Cukry zašleháme a vytvoříme tuhou pěnu.
3. Do sněhu zapracujeme namleté ořechy i namletou čokoládu.
4. Plech vyložíme pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 150°C.
5. Na pečící papíre vytvoříme lžící pusinky a plech vložíme do předehřáté trouby.
6. Pečeme 20 minut a necháme zchladnout.
Zajímavost o pusinkách
Bílkové pusinky pocházejí z Francie, kde jsou známé jako „meringue“. Jejich historie sahá až do 17. století, kdy je údajně poprvé vytvořil cukrář Gasparini.
Tento recept je jednoduchý, ale výsledky jsou doslova kouzelné. Pusinky se hodí nejen na sváteční příležitosti, ale také jako sladký doplněk ke kávě nebo čaji. Připravte je a přesvědčte se, že jednoduché recepty mají často největší úspěch!