Někdy přijde situace, kdy potřebujeme rychle připravit jídlo z pár surovin, které máme v ledničce. Máte chuť na salát, ale v ledničce vám leží pouze pórek? Přidejte k němu „zakysanku“ a hořčici! Tento jednoduchý salát doporučuje deset z deseti mlsných jazyků! Pórek máme rádi pro jeho jemnost, díky níž jej mohou konzumovat i lidé citliví na cibuli. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, slaných koláčů, ale právě i do salátů. Dopřát si čerstvý můžeme i v chladnějších měsících, dobře totiž snáší mráz.
Pórek jako zázrak pro kulinářství i pro zdraví
Z nutričního hlediska jde o velmi cennou zeleninu bohatou na vitaminy C, K a spektrum skupiny B. Obsahuje také železo, vápník a draslík. Patří mezi zdroje vlákniny, čímž je jasné, že působí pozitivně na trávení a celkově na činnost střev. Díky sirným sloučeninám má také antibakteriální a protizánětlivé účinky, podobně jako například česnek. Pravidelnou konzumací pórku tedy můžete podpořit imunitní systém, pomoci tělu s detoxikací a také zlepšit metabolismus. Mezi nesporné výhody pórku patří možnost využití jak v teplé, tak i ve studené kuchyni.
Ingredience na salát
- Pórek (bílé části) – 2 ks;
- Cukr krystal – ½ čajové lžičky;
- Sůl – ¼ čajové lžičky;
- Zakysaná smetana (hustá) – 100 g;
- Oblíbená hořčice (například dijonská) – ½ lžičky.
Postup:
- Pórek důkladně omyjte, poté jej podélně rozkrojte.
- Nakrájejte jej na tenké půlměsíčky.
- Pórek vsypte do mísy, zasypte solí a cukrem, promíchejte a nechte několik minut odstát, aby změkl.
- V menší misce smíchejte zakysanou smetanu a hořčici, tím vytvoříte jemný dresink.
- Směsí smetany a hořčice přelijte nakrájený pórek.
- Dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
- Podávat můžete ihned, salát je ale skvělý i vychlazený.
- Tip na servírování: Salát můžete podávat jako přílohu k pečenému masu, bramborovým plackám, vejcím nebo toastům či topinkám. Skvěle chutná i jen tak s krajícem čerstvého chleba.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Zelný salát bez zavařování, který máme po ruce připravený v lednici
