Retro kuchyně se stala symbolem doby, kdy oběd nebyl zážitkovou událostí, ale důležitou součástí dne, kdy bylo pouze potřeba splnit základní lidskou potřebu.
Mlíčné bary, závodní jídelny a restaurace socialistické éry byly místy, kde se neřešily módní trendy ani exotické suroviny, ale poctivá, levná a sytá jídla. Nabídka byla často omezená, přesto si mnoho pokrmů získalo status legendárních jídel. Dodnes v lidech vyvolávají nostalgii vzpomínky na hliníkové příbory, sklenice s podšálkem, umakartové stoly a vůni smaženého sýra nebo rajské omáčky.
Zavzpomínejte na některá retro jídla
Jídla, která dnes už patří do kategorie retro, byla jednoduchá, ale nezaměnitelná. Některá se podávala téměř všude, jiná byla typická právě pro mlíčňáky nebo školní jídelny. Hvězdami byly pokrmy, které dnes možná zní obyčejně, ale tehdy znamenaly jistotu plného žaludku a rychlého oběda. Kdo si pamatuje párek s hořčicí v rohlíku nebo buchtičky se šodó, ten ví, že šlo o víc než jen jídlo.
Vlastně není překvapivé, že i dnes je po takových bufetech, kde se dá rychle, ale kvalitně najíst do stovky, poptávka. Inspirují se právě starými časy a množí se. A pokud nemáte představu, jak to před desítkami let vlastně vypadalo, dnešní kvíz vás vrátí zpět do dob, kdy se chodilo „na oběd za pár korun“ a kdy některé recepty chutnaly všude stejně. Zjistěte, jestli byste se v tehdejší nabídce neztratili a zda si ještě vybavíte opravdové hvězdy tehdejších restaurací.
Kvíz: Pamatujete si na jídla minulosti? Kdo byl králem mlíčňáků?
Kvíz na téma původ oblíbených českých jídel: 10 otázek, které dají zabrat naprosto každému
Rychlý test znalostí pro zkušené pivaře: O světových značkách má přehled jen naprostá elita
Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na webu Deník