Chcete-li ukázat, co umíte v kuchyni, uvařte omáčku. Skutečně, podle tohoto pokrmu se pozná, jak dobří jste kuchaři.
Česko je zemí omáček, na tom se jistě všichni shodneme. Spousta tradičních pokrmů pocházejících z naší země zahrnuje omáčky, které zajistí, že jídlo je plné chutí a není suché. Navíc ženy tato jídla milují, zvláště musí-li vařit pro početnou rodinu. Takový hrnec omáčky vám zajistí jídlo na několik dní dopředu, všichni budou mít co jíst a vy nemusíte stát každý den u plotny.
Jak dobře se vyznáte v omáčkách?
Není omáčka jako omáčka. Jsou podávány k jídlu nebo se používají k jeho přípravě. Mohou být tradiční české, ale i francouzské, italské, dipy či omáčky k dochucování. Mezi omáčky se řadí i zálivky a dresinky na zeleninové saláty. U nás jsou velmi rozšířené omáčky, které tvoří hlavní chod a jsou obsaženy i v samotném názvu pokrmu.
Zajímavostí je, že omáčky zpravidla rozdělují populaci na dva tábory. Někteří je musí mít zahrnuty do týdenního menu alespoň jednou či dvakrát, jiní je nemohou ani cítit. Jedno je však jisté, Češi jsou omáčkový národ a tento pokrm patří mezi skvosty naší kuchyně. Připravujete omáčky? Jak dobře se v nich vyznáte?
KVÍZ
Kvíz: Česká omáčková alchymie – od klasiky po chytáky
Kvíz na téma hlášky z českých filmů o jídle a pití: Jen hrstka lidí si je pamatuje všechny
Zdroj: Autorský text, Wikipedia