Pokrmy, které považujete za původně české dobroty, mají překvapivě původ jinde, než byste čekali.

Česká kuchyně je plná pokladů, které se u nás vaří celé generace. Jenže ne všechno, co považujeme za „typicky české“, skutečně v Česku vzniklo. Některá jídla mají kořeny v Rakousku-Uhersku, jiná přišla ze Slovenska, Německa či Maďarska a několik z nich se stalo českou klasikou teprve časem. Právě mísení vlivů a chutí udělalo z české gastronomie to, čím je dnes.

České pochoutky ze zahraničí

Možná si myslíte, že dobře víte, odkud pochází knedlíky, svíčková nebo ovocné buchty vaší babičky. Ale jste si opravdu jistí? Mnohá jídla, která považujeme za naše národní poklady nebo je zkrátka jen milujeme, si během staletí prošla vývojem, obměnami a inspiracemi z jiných zemí. A právě tento kulturní mix vytvořil unikátní kuchyni.

Stejně tak některé recepty, které dnes bereme jako běžnou součást českých restaurací i domácností, mají překvapivý původ. Leccos vzniklo úplnou náhodou, jiné pokrmy se k nám dostaly díky šlechtě, vojákům nebo obchodníkům. A některé recepty se tolik přizpůsobily našim chutím, že si je dnes spojujeme téměř výhradně s českým prostředím, i když původ mají jinde. Otestujte se v našem kvízu a zjistěte, kolik toho opravdu víte o původu jídel, která si Češi oblíbili. Možná vás čeká pár překvapení.

Fotografie jitrnice

Kvíz na téma zabijačkové speciality, které část Čechů zbožňuje: Málokdo však ví, z čeho se vyrábí

Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na webu Wikipedie, HospodářskéNoviny, ČeskáTelevize

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest