Vánoční tradice mají v naší zemi opravdu hluboké kořeny, přičemž ještě každý region má své specifické zvyky i recepty. I když se dnes lidé často inspirují zahraničím, klasická česká vánoční jídla mají na mnoha stolech pořád své místo. Ať už jde o smaženého kapra s bramborovým salátem, nebo o rozmanité cukroví a polévky.

Tradiční české Vánoce

České Vánoce byly odjakživa hlavně o rodině. Celá domácnost se sešla u společného stolu, mnohdy i s příbuznými ze vzdálenějších míst. Kdysi byl neodmyslitelnou součástí Štědrého dne půst. Až s hlavní hostinou se konzumovala tradiční rybí polévka nebo jen malé předkrmy. Teprve po 2. světové válce se do našich domácností dostal kapr smažený na másle, který dlouho tvořil hlavní chod štědrovečerní tabule.

Bramborový salát je dalším symbolem českých Vánoc. Jeho vznik sahá do 19. století a původně byl připravován s octem a majonézou, a to pouze při slavnostních příležitostech. Dnes ho znají snad všechny generace a jeho recepty se liší podle regionů a rodinných zvyků. Nezřídka se do salátu přidává jablko, hrášek či okurka, a každý mistr kuchyně má svůj tajný trik, aby chutnal nejlépe.

Kromě kapra a salátu se na stolech objevovala i další tradiční jídla, jako jsou ryby na různé způsoby, pečená husa či polévky. Veškeré tyto recepty připomínají dobu, kdy se využívaly sezónní suroviny a zachovávaly lidové zvyky.

Rybí polévka

Krémová rybí polévka: Vánoční polévka, která by neměla chybět na svátečním stole

Obrázek receptu na Recept na Kapra pečeného na sladko - kulinářský zážitek

Kapr pečený na sladko na kořenové zelenině a červeném vínu – kulinářský zážitek

Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na Wikipedii, iDnes

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest