V našem kvízu se vrátíme na vesnici za starých časů, kdy byly zabijačky běžnou součástí života. Pokud jste na nějaké byli, pak nebudete mít problém dát náš kvíz na jedničku.
Domácí zabijačka byla vždy velkou událostí, při které se sešla celá široká rodina. Práce kolem zpracování celého prasete totiž bylo více než dost, a tak musel každý přiložit ruku k dílu. Dříve byly zabijačky běžnou součástí venkovského života. Dnes už na ně tak často nenarazíme a zabijačkové speciality si spíše odneseme od řezníka nebo ochutnáme v hospůdkách a restauracích, kde se na ně specializují.
Z prasete se zužitkovalo téměř vše
Poražení a zpracování vypaseného čuníka má svá pravidla a zavedené postupy. Díky tomu se do zabíjačkových dobrot zpracuje opravdu všechno, včetně krve, tuku, kůže a vnitřností. Zatímco naporcované maso se ukládá k pozdější spotřebě, o zabijačkovém dni se servíruje ovarová polévka s kroupami, tmavá zabijačková polévka a později i čerstvé jitrnice a jelítka. A všichni se měli na zabijačce co otáčet.
Jeden hlídal vývar, jiný připravoval střívka, další míchal krev, aby se nezkazila, a jiný se musel postarat o krájení cibule nebo sádla. Zatímco dospělí se na zahřátí posilnili slivovicí, pro děti se napeklo sladké, aby měly co zakousnout. Zabijačka však kromě práce znamenala také příležitost, aby se celá rodina sešla. Často se našel čas i na zpívání a tanec. Svoji výslužku pak nedostali jen pomocníci, ale na své si přišli i sousedé, kteří se zase na oplátku podělili ze své zabijačky. Pojďte si v našem kvízu připomenout, co taková zabijačka obnášela, a ověřte si, jak dobře znáte zabijačkové speciality.
Kvíz: Předveďte se, jak dobře znáte zabijačkové speciality
Retro kvíz na téma tradiční jídla z dob minulého století: Dodnes se těší oblibě už jen pár z nich
Zdroj: Autorský text redakce Cooky.cz, podklady z veřejně dostupných informací na webu Wikipedie