Nakládaná zelená rajčata jsou výbornou alternativou k okurkám a jiným na kyselo nakládaným pochutinám jako jsou kukuřičky anebo houby. Je to skvělý způsob jak využít nezralá zelená rajčata, tedy ta, která nestihla v sezóně dozrát, což se mi stává naprosto pravidelně každý rok. Některé odrůdy totiž rodí až do mrazů, a ta prošlá mrazem už by nebyla k použití. Naložení do nálevu je promění v chutnou a pikantní pochoutku, která se hodí k masům a různým jiným jídlům. Některá otrhaná zelená rajčata Vám samozřejmě ještě dojdou doma za oknem.

Recept na Lahodná zelená rajčata v nálevu

Ingredience na přípravu

  • 2 kg nezralých zelených rajčat
  • 2-3 stroužky česneku na každou sklenici
  • bobkový list
  • semena kopru
  • celý černý pepř
  • 1 KL mleté papriky na každou sklenici
  • 1 PL hrubé soli na každou sklenici
  • 30 ml octu na každou sklenici (4%)
  • studená vody
  • zavařovací sklenice objemu 1 l

Postup přípravy

1. Sklenice sterilizujeme a vysušíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.

Zelená rajčata umyjeme.
Zdroj: melissa, Zelená rajčata umyjeme.
Nakrájíme na plátky.
Zdroj: melissa, Nakrájíme na plátky.

2. Do sklenic naložíme česnek, kopr, černý pepř a bobkový list.

Do sklenice vložíme koření a česnek.
Zdroj: melissa, Do sklenice vložíme koření a česnek.

3. Poté naskládáme kolečka zelených rajčat, při nakládání rajčata mírně přitlačíme.

Vložíme nakarájená rajčata.
Zdroj: melissa, Vložíme nakrájená rajčata.

4. Navrch sypeme sůl, červenou papriku, nalejeme ocet.

Přidáme papriku a sůl.
Zdroj melissa, Přidáme papriku a sůl.

5. Ingredience zalijeme studenou vodou a zavřeme pevně víčkem, aby se dovnitř nedostal vzduch.

Zalijeme studenou vodou.
Zdroj: melissa, Zalijeme studenou vodou.

6. Každou sklenici po zavření protřepeme.

Každou sklenici protřepeme.
Zdroj: melissa, Každou sklenici protřepeme.

7. Skladujeme v chladu a tmě. Vydrží až 1 rok.

Skladování

Chceme li, aby nám rajčata déle vydrželi, můžeme je stariliovat. Sklenice dáme do kastrolu s vodou a 15 minut od bodu varu je povaříme. Pak necháme vychladnout a skladujeme na chladném a tmavém místě.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest