Nakládaná zelená rajčata jsou výbornou alternativou k okurkám a jiným na kyselo nakládaným pochutinám jako jsou kukuřičky anebo houby. Je to skvělý způsob jak využít nezralá zelená rajčata, tedy ta, která nestihla v sezóně dozrát, což se mi stává naprosto pravidelně každý rok. Některé odrůdy totiž rodí až do mrazů, a ta prošlá mrazem už by nebyla k použití. Naložení do nálevu je promění v chutnou a pikantní pochoutku, která se hodí k masům a různým jiným jídlům. Některá otrhaná zelená rajčata Vám samozřejmě ještě dojdou doma za oknem.
Recept na Lahodná zelená rajčata v nálevu
Ingredience na přípravu
- 2 kg nezralých zelených rajčat
- 2-3 stroužky česneku na každou sklenici
- bobkový list
- semena kopru
- celý černý pepř
- 1 KL mleté papriky na každou sklenici
- 1 PL hrubé soli na každou sklenici
- 30 ml octu na každou sklenici (4%)
- studená vody
- zavařovací sklenice objemu 1 l
Postup přípravy
1. Sklenice sterilizujeme a vysušíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
2. Do sklenic naložíme česnek, kopr, černý pepř a bobkový list.
3. Poté naskládáme kolečka zelených rajčat, při nakládání rajčata mírně přitlačíme.
4. Navrch sypeme sůl, červenou papriku, nalejeme ocet.
5. Ingredience zalijeme studenou vodou a zavřeme pevně víčkem, aby se dovnitř nedostal vzduch.
6. Každou sklenici po zavření protřepeme.
7. Skladujeme v chladu a tmě. Vydrží až 1 rok.
Skladování
Chceme li, aby nám rajčata déle vydrželi, můžeme je sterilizovat. Sklenice dáme do kastrolu s vodou a 15 minut od bodu varu je povaříme. Pak necháme vychladnout a skladujeme na chladném a tmavém místě.