Čajové máčené věnečky nás vrátí do dětství. Pamatujete si, jak jste jako děti sledovali babičku, jak trpělivě tvaruje dokonalé kroužky těsta, které potom pečlivě ponořuje do sladké polevy? Tento dezert je nejen vizuálně přitažlivý, ale také neodolatelně chutný, a ideální ke kávě nebo čaji.

Příprava čajových věnečků je opravdovým rituálem, který vás zklidní a vtáhne do světa pečení. Je to čas, kdy zapomenete na každodenní starosti a soustředíte se jen na jednoduchou, ale důmyslnou práci s těstem a čokoládovou polevou. Jakmile začnete pracovat s máslem, cukrem a moukou, okamžitě ucítíte, jak se kuchyně plní známou, pohodlnou vůní, která vám připomene, že jste doma.

Recept na máčené věnečky

Délka pečení v troubě 10 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 245 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • linecká směs
  • čokoláda

Postup přípravy

1. Změklé máslo si v misce vařečkou utřeme do hladka a přisypeme moučkový cukr.

2. Cukr zapracujeme do másla a následně přimícháme také vanilkový cukr a vejce

3. Vše spolu vyšleháme ručním mixérem a poté postupně v několika fázích zapracujeme mouku a vytvoříme hladké těsto.

Vyšleháme těsto.
Zdroj: yutube/LahodnýTV, Vyšleháme těsto.

4. Kulaté vykrajovátko o průměru 5 cm postupně máčíme v oleji a tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem olejové kulaté stopy s rozestupy.

5. Těsto nyní vložíme do cukrářského sáčku a na olejové kroužky vytvoříme z těsta věnečky.

Vytvoříme věnečky.
Zdroj: yutube/LahodnýTV, Vytvoříme věnečky.

6. Plech vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 8 – 10 minut.

7. Na polovinu upečených věnečků z ploché strany naneseme pomocí sáčku lineckou směs a kroužky spojíme.

Naneseme lineckou směs.
Zdroj: yutube/LahodnýTV, Naneseme lineckou směs.
Věnečky spojíme.
Zdroj: yutube/LahodnýTV, Věnečky spojíme.

8. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a věnečky z poloviny máčíme v polevě.

Máčíme v čokoládě.
Zdroj: yutube/LahodnýTV, Máčíme v čokoládě.

9. Čokoládu necháme ztuhnout na pečícím papíře.

Historie věnečků

V průběhu 19. století, kdy se začaly rozvíjet městské cukrárny a pekárny, začaly vznikat nové variace jednoduchých máslových těst. Věnečky, které byly původně považovány za jednoduché pečivo, se postupně staly oblíbeným cukrářským výrobkem podávaným k čaji či kávě. Tato tradice se nejvíce rozšířila v zemích jako Německo, Rakousko nebo Česká republika, kde se čajové věnečky pekly především během svátečních příležitostí, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest