Cena másla se v obchodech zvedá obrovským tempem. Proto právě nastal ten ideální čas k výrobě vlastního másla doma. Nejen že můžete citelně ušetřit, ale získáte čerstvý produkt, na kterém si pochutnáte celá rodina. Domácí máslo připravíme pouze ze tří základních ingrediencí a zabere nám to malou chvilku. Vyrobíme si solené máslo, které si dopřejeme kdykoliv ke snídani či svačině. Chutí budete opravdu příjemně překvapeni, čerstvější máslo jste totiž nikdy nejedli.
Recept na domácí máslo
Ingredience pro přípravu
- 500 g smetany
- 1 lžička soli
- studená voda
Postup přípravy
1. Smetanu dáme do mixéru spolu s velkým množstvím studené vody.
2. Šleháme přibližně 2 minut a jakmile hmota ztuhne a začne se oddělovat od vody, vyjmeme ji z mixéru.
3. Z nově vniklého másla vymačkáme vodu propasírováním přes síto nebo skrze čistou utěrku vymačkáním.
4. Hmotu másla nyní omýváme ve studené vodě tak dlouho, dokud nebude voda úplně čistá.
5. Máslo si dáme do mísy a osolíme.
6. Hotové slané máslo dáme do skleněné nádoby s víkem a uchováváme v lednici.
7. Vždy před podáváním vyjmeme několik minut předem.
Historie másla ve zkratce
Historie másla sahá několik tisíc let do minulosti, jedná se o jednu z nejstarších forem mléčného tuku. Vznik másla je totiž přímo úměrně spojen s domestikací zvířat a rozvojem zemědělství. Předpokládáme, že máslo bylo objeveno úplnou náhodou, když byla smetana třepána během přepravy. Ve starověké Mezopotámii bylo máslo považováno za luxusní potravinu a velmi často sloužilo jako oběť bohům.