Umíte si představit tu pravou sladkost? Tak taková je právě chuť Lepené kokosky s krémem a džemem. Kombinace lineckého těsta, vanilkového krému, džemu, sladké pusinky a čokolády tvoří neuvěřitelnou chuť pravého sladkého cukroví. Jenom ten, kdo tohle cukroví vyzkouší, může poznat chuť této kombinace a tu pravou euforii z této dokonalé chuti. Milovníkům opravdu sladkého určitě nedá nevyzkoušet si letos tuto skvělou cukrovinku.
Recept na Lepené kokosky s krémem a džemem
Ingredience na přípravu
Linecké těsto
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 140 g Hery,
- 1 žloutek
- citronová kůra dle chuti
Vanilkový krém
- 200 g vanilkového pudinku
- 500 ml vlažné vody
- 3 lžíce rumu,
- 250 g másla
- 4 PL moučkového cukru
Kokosky
- 100 g bílků
- 200 g krystalového cukru,
- 1 lžička marmelády
- 100 g kokosu
- 2 lžíce strouhanky
Na zdobení
- pikantní marmeláda
- čokoládová poleva
Postup přípravy
1. Z ingrediencí na linecké těsto vypracujeme hladké těsto , které necháme v chladu odpočívat. Poté jej rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka, které ukládáme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 5 minut.
2. Z mléka a pudinku uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně po lžících přidáváme vanilkové pudink. Přidáme rum a vyšleháme do pěny.
3. Bílky s cukrem vložíme do vodní lázně a mícháme dokud voda není horká, poté přidáváme do bílkové směsi marmeládu a kokos. Vyndáme z vodní lázně, zamícháme strouhanku a dobře promícháme. Na plech s pečíc ím papírem tvoříme hromádky, které upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 4-5 minut.
Jakmile kokosky zrůžoví, ztlumíme na 140°-150°C a dosušíme 10-15 minut. Necháme vychladnout.
Na linecké kolečko vytvoříme krémem koužek a dovnitř vložíme trochu marmelády. Na tento základ posadíme kokosku a dáme ztuhnout do ledničky.
Dolní část cukroví namočíme až po horní okraj krému v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.
Dávkování a servírování
Z dávky určené tímto receptem by nám mělo vydat 45 kusů cukroví.
Pro luxusnější verzi můžete kokosky slepovat i karamelovým krémem nebo domácí ganache z čokolády a smetany.