Rýžový nákyp, ať je jakýkoliv, mně připomíná dětství a jídlo, které milovaly i moje děti, když byly malé. Každý kraj a každá rodina má svoji verzi, kterou má oblíbenou, někdo přidá sníh z bílků, jiný ne, někdo zapeče s jablky, někdo zase s tvarohem, někdo do něj schová švestky, jiný zase borůvky z lesa.
Rýžový nákyp byl vždycky tak trochu pokorný, nikdy nesoutěžil o pozornost, ale byl a je tu s námi stále. Tento nenápadný, ale vytrvalý společník přebývá v kuchyních, kde voní po mléce, vanilce a čase a milují ho jak dospělí, tak hlavně děti. Chutná teplý i studený a lze jej podávat jako hlavní jídlo k syté polévce, ale i jako dezert.
Recept na lesní ticho ve švestkovém sadu – rýžový nákyp, borůvky, švestky
Ingredience potřebné na Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem
- 300 g rýže
- špetka soli
- 50 g másla
- 750 ml mléka
- 3 vejce
- cukr dle chuti
- 1 tvaroh (kostka anebo vanička)
- půl sáčku vanilkového pudinku v prášku
- 1 vejce
- ovoce (kompotované)
Postup přípravy nákypu
1. Rýži propláchneme a vaříme v mléce s máslem a cukrem na mírném ohni za občasného míchání do měkka. Necháme vychladnout.
2. Do vychladlé rýže vmícháme žloutky a poté sníh vyšlehaný z bílků a 100 g moučkového cukru.
3. Pekáč si řádně vymažeme máslem a nalijeme na něj polovinu rýžové směsi.
4. Na rýži rozetřeme tvaroh vyšlehaný s vejcem, pudinkem a dle chuti doslazený.

Rýžovo – pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou
5. Na tvarohovou vrstvu poklademe ovoce (borůvky a švestky anebo jiné ovoce dle možností a chuti).
6. Nakonec přikryjeme zbytkem rýžové směsi a bohatě poklademe plátky másla.
7. Nákyp pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 35 minut dozlatova.
Nákyp je vhodné podávat se šťávou z kompotu.

Pravý rýžový nákyp: Sladká nostalgie z dětství
pozn.: částečně upraveno AI