Rýžový nákyp, ať je jakýkoliv, mně připomíná dětství a jídlo, které milovaly i moje děti, když byly malé. Každý kraj a každá rodina má svoji verzi, kterou má oblíbenou, někdo přidá sníh z bílků, jiný ne, někdo zapeče s jablky, někdo zase s tvarohem, někdo do něj schová švestky, jiný zase borůvky z lesa.

Rýžový nákyp byl vždycky tak trochu pokorný, nikdy nesoutěžil o pozornost, ale byl a je tu s námi stále. Tento nenápadný, ale vytrvalý společník přebývá v kuchyních, kde voní po mléce, vanilce a čase a milují ho jak dospělí, tak hlavně děti. Chutná teplý i studený a lze jej podávat jako hlavní jídlo k syté polévce, ale i jako dezert.

Recept na lesní ticho ve švestkovém sadu – rýžový nákyp, borůvky, švestky

Ingredience potřebné na Rýžový nákyp s tvarohem a ovocem

  • 300 g rýže
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 750 ml mléka
  • 3 vejce
  • cukr dle chuti
  • 1 tvaroh (kostka anebo vanička)
  • půl sáčku vanilkového pudinku v prášku
  • 1 vejce
  • ovoce (kompotované)

Postup přípravy nákypu

1. Rýži propláchneme a vaříme v mléce s máslem a cukrem na mírném ohni za občasného míchání do měkka. Necháme vychladnout.

2. Do vychladlé rýže vmícháme žloutky a poté sníh vyšlehaný z bílků a 100 g moučkového cukru.

3. Pekáč si řádně vymažeme máslem a nalijeme na něj polovinu rýžové směsi.

4. Na rýži rozetřeme tvaroh vyšlehaný s vejcem, pudinkem a dle chuti doslazený.

Obrázek receptu na rýžovo - pomerančový nákyp s pomerančovou omáčkou.

Rýžovo – pomerančový nákyp  s pomerančovou omáčkou

5. Na tvarohovou vrstvu poklademe ovoce (borůvky a švestky anebo jiné ovoce dle možností a chuti).

6. Nakonec přikryjeme zbytkem rýžové směsi a bohatě poklademe plátky másla.

7. Nákyp pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 35 minut dozlatova.

Upečeme v troubě dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Upečeme v troubě dozlatova.

Nákyp je vhodné podávat se šťávou z kompotu.

Obrázek receptu na rýžový nákyp.

Pravý rýžový nákyp: Sladká nostalgie z dětství

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest