Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších vánočních druhů sladkostí, a to nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích. Jeho jemné máslové těsto a klasická kombinace sladkého džemu s čokoládovou polevou tvoří neodolatelnou pochoutku. Na Vánoce si bez něj skoro nedokážeme představit štědrovečerní stůl. Máme ho rádi, protože je chuťově jednoduché a zároveň rafinované. Navíc je to dezert, který vypadá krásně a elegantně na svátečním stole.

Každé Vánoce je pečení lineckého rituálem, který nás přenese zpátky do dětství. To, jak vykrajujeme tvary, slepujeme je džemem a následně zdobíme čokoládou, je vždy krásným zpestřením předvánočního času. Ať už tento vánoční recept pečete jako součást vánoční tradice, nebo jen jako sladkost k odpolednímu čaji, vždycky připomíná kouzlo domácího pečení.

Recept na linecké cukroví

Délka pečení v troubě 12 minut.

Obrázek receptu na linecké cukroví máčené v čokoládě.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Recept na linecké cukroví máčené v čokoládě.

Ingredience pro přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 200 g měkkého másla
  • linecká směs
  • 50 g čokoládové polevy

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli.

2. Do suché směsi přidáme žloutky a měkké máslo. Dobře promícháme.

3. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho 2 hodiny odpočinout.

4. Těsto přesuneme na pomoučněný vál a vyválíme ho na plát silný 4 mm.

5. Vykrajujeme naolejovaným vykrajovátkem nebo sklenicí a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vykrajujeme naolejovaným vykrajovátkem.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vykrajujeme naolejovaným vykrajovátkem.

6. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 12 minut.

7. Nakonec spojujeme vykrojené a upečené těsto lineckou směsí.

Naneseme lineckou směs.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Naneseme lineckou směs.

8. Ve vodní lázni rozpustíme polevu a namáčíme do ni linecké cukroví.

Namáčíme v čokoládě.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Namáčíme v čokoládě.

9. Čokoládu necháme ztuhnout na pečícím papíře.

Tradice lineckého cukroví

Linecké cukroví má dlouhou tradici nejen v českých domácnostech, ale i po celé Evropě. Tento recept se dědí z generace na generaci, a každý ho peče po svém. Někdo má rád tenké kousky, jiný zase dává přednost trošku silnějším, aby byly po upečení ještě jemně měkké. Citronová kůra v těstě dodává koláčkům lehkost a svěžest, zatímco sladkokyselý džem se výborně snoubí s hořkou čokoládovou polevou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest