Jedná se o moderní nepečený dezert, který vypadá luxusně, ale působí hřejivě a hlavně domácky. Belgické lotusové sušenky, které si získaly svět pro svou bohatou, lehce pikantní chuť, tvoří v tomto dezertu nejen křupavý základ, ale mohou být i v krému nebo na povrchu, kde se roztírá lotusové máslo a vytváří skvělý zážitek.
Toto je sladký sen, který spojuje sladkost sametového krému s nezaměnitelnou karamelovou chutí právě těchto skvělých lotusových sušenek. Tento cheesecake má v sobě tu pravou zahřívací sladkost lehce kořeněné chuti s kapkou skořice a karamelu. A když se sušenky spojí s krémem mascarpone nebo smetanového sýra, vznikne dezert, který prostě chutná nezapomenutelně.
Recept na lotusového krále
Ingredience potřebné na přípravu Cheesecake s lotusovými sušenkami
- 250 g Lotusových sušenek
- 110 g másla
- 250 g sýra Mascarpone
- 125 g krémového sýra Philadelphia
- 130 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 25 g želatinového ztužovače
- 50 ml vody
- 250 g mraženého lesního ovoce
- 50 g krupicového cukru
- 50 ml vody na ovocnou směs
- 1 plátek želatiny
Postup přípravy krémového cheesecaku s lotuskami
1. Sušenky Lotus rozmixujeme a prsty nebo mixérem vytvoříme s rozehřátým máslem sušenkové těsto.
2. Vzniklou směs vtlačíme do formy o průměru 20 cm a dáme schladit do lednice.
3. Do misky dáme sýr Mascarpone, zakysanou smetanu a sýr Philadelphia, přidáme cukr, vanilkový cukr a vanilkovou pastu nebo esenci a vyšleháme do hladkého krému.
4. Poté si připravíme za studena želatinový ztužovač s vodou a vznikne nám želatinová směs, do které postupně zamícháme krémovou směs a vyšleháme dohladka.
5. Vzniklou směs nalijeme na vychlazený korpus a dáme ztuhnout do lednice.
6. Nakonec si připravíme ovocnou vrstvu, Na mírném ohni necháme povařit mraženou ovocnou směs, například maliny, ostružiny a rybíz, přidáme 50 ml vody cukr.
7. Do 50 ml studené vody namočíme plátek želatiny a počkáme až nabobtná a změkne.
8. Poté želatinu přidáme do ovocné směsi, dobře rozmícháme a necháme 5 minut odstát.
9. Ovocnou směs opatrně lžící naléváme na ztuhlou krémovou náplň a necháme nejméně 4 hodiny tuhnout v lednici.
Tento dezert jsem poprvé ochutnala na husích hodech v jedné nejmenované restauraci a byl tak vynikající, že jeho chuť mně utkvěla v paměti asi napořád.

Luxusní cheesecake s malinami a lesklým želé

Naprosto vynikající dezert, který se prakticky „připraví sám“. Zapomeňte na válení, šlehání i pečení
pozn.: částečně upraveno AI