Linecké rohlíčky se neodmyslitelně pojí s Vánocemi, svátečními stoly a nostalgickými vzpomínkami na rodinné pečení. Jejich jemná chuť, křehkost a sladkost dokonale vyvážená s nádechem kyselé marmelády se rozplývá v ústech. A když se k tomu přidá ještě čokoládová poleva, je to prostě neodolatelné! Linecké rohlíčky jsou symbolem jednoduchosti, ale přitom takového luxusu, který potěší každého milovníka cukroví.
A teď k tomu hlavnímu – jak na to. Pojďme si společně připravit tyto neodolatelné rohlíčky, které nejen že vypadají krásně, ale chutnají ještě lépe.
Recept na linecké rohlíčky máčené v čokoládě jako vánoční cukroví
Ingredience pro přípravu
- 245 g másla
- 100 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
- vejce
- džem na linecké cukroví
- 100 g čokoládové polevy
Postup přípravy
1. Do mísy dáme máslo a utřeme ho dohladka, poté přidáme cukr a znovu utřeme.
2. Přidáme vanilkový cukr a vejce a vše vyšleháme.
3. Postupně přimícháme mouku až do hustého těsta a následně těsto vložíme do zdobícího sáčku.
4. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme těsto do tvaru osmičky a potom pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 8-10 minut.
5. Po upečení necháme vychladnout.
6. Na polovinu naneseme směs na linecké cukroví a druhou polovinou přiklopíme.
6. Rozehřejeme čokoládovou polevu a namáčíme v ní rohlíčky do poloviny.
Původ lineckého cukroví
Linecké rohlíčky jsou skutečně jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Jejich kořeny sahají až do Rakouska, konkrétně do oblasti Linec, odkud pochází i slavný linecký koláč. Tento druh pečiva byl oblíbený již ve středověku a dodnes patří k vánočním klasikám v celé střední Evropě. U nás se s nimi setkáváme nejčastěji právě o Vánocích, kdy se pečou ve velkém. Kombinace máslového těsta a kyselé marmelády je prostě dokonalá a když se přidá čokoláda, je to ještě o stupeň výš.