Linecké rohlíčky se neodmyslitelně pojí s Vánocemi, svátečními stoly a nostalgickými vzpomínkami na rodinné pečení. Jejich jemná chuť, křehkost a sladkost dokonale vyvážená s nádechem kyselé marmelády se rozplývá v ústech. A když se k tomu přidá ještě čokoládová poleva, je to prostě neodolatelné! Linecké rohlíčky jsou symbolem jednoduchosti, ale přitom takového luxusu, který potěší každého milovníka cukroví.

A teď k tomu hlavnímu – jak na to. Pojďme si společně připravit tyto neodolatelné rohlíčky, které nejen že vypadají krásně, ale chutnají ještě lépe.

Recept na linecké rohlíčky máčené v čokoládě jako vánoční cukroví

Ingredience pro přípravu

  • 245 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 300 g hladké mouky
  • vejce
  • džem na linecké cukroví
  • 100 g čokoládové polevy

Postup přípravy

1. Do mísy dáme máslo a utřeme ho dohladka, poté přidáme cukr a znovu utřeme.

Utřeme máslo.
Zdroj: youtube/Lahodný TV, Utřeme máslo.

2. Přidáme vanilkový cukr a vejce a vše vyšleháme.

3. Postupně přimícháme mouku až do hustého těsta a následně těsto vložíme do zdobícího sáčku.

Vymícháme těsto.
Zdroj: youtube/Lahodný TV, Vymícháme těsto.

4. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme těsto do tvaru osmičky a potom pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 8-10 minut.

Vytvoříme osmičky.
Zdroj: youtube/Lahodný TV, Vytvoříme osmičky.

5. Po upečení necháme vychladnout.

6. Na polovinu naneseme směs na linecké cukroví a druhou polovinou přiklopíme.

Naneseme lineckou směs.
Zdroj: youtube/Lahodný TV, Naneseme lineckou směs.

6. Rozehřejeme čokoládovou polevu a namáčíme v ní rohlíčky do poloviny.

Rohlíčky namočíme do čokoládové polevy.
Zdroj: youtube/Lahodný TV, Rohlíčky namočíme do čokoládové polevy.

Původ lineckého cukroví

Linecké rohlíčky jsou skutečně jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Jejich kořeny sahají až do Rakouska, konkrétně do oblasti Linec, odkud pochází i slavný linecký koláč. Tento druh pečiva byl oblíbený již ve středověku a dodnes patří k vánočním klasikám v celé střední Evropě. U nás se s nimi setkáváme nejčastěji právě o Vánocích, kdy se pečou ve velkém. Kombinace máslového těsta a kyselé marmelády je prostě dokonalá a když se přidá čokoláda, je to ještě o stupeň výš.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest