Medovníkové koule známé jako nepečené medovníkové cukroví můžeme vyrobit ze zbytku perníků anebo perníkového těsta, ale my si v receptu upečeme svoje domácí perníkové těsto, které vzápětí rozdrobíme ručne anebo v mixéru, čím dosáhneme základní strouhanku pro medovníkové koule. Tento dezert je vhodný na sváteční vánoční stůl jako součást nepečeného cukroví a je velice snadný a rychlý.
Recept na hrníčkové Medovníkové koule
Ingredience na přípravu
Medovníkové těsto
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 KL jedlé sody
- 2 PL tekutého medu
- 1/3 změklého másla
Koule
- 250 g změklého másla
- 2/3 hrnku sladkého karamelového kondenzovaného mléka
Postup přípravy
1. Smícháme suché a mokré ingredience na těsto v misce, poté rukama vypracujeme vláčné těsto, které dáme zabalené do folie na jednu hodinu do lednice.
2. Vychladlé medové těsto rozválíme na pláty tloušťky asi 1 cm. Na tvaru příliš nezáleží, těsto se po upečení rozdrtí na drobenku. Při vyvalování těsta doporučujeme pracovní plochu lehce poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Na plech vyložený pečícím papírem položíme platy těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 12 minut.
4. Upečené platy zbavíme papíru a necháme vychladnout na mřížce.
5. Vychladlé těsto nadrobíme na drobenku buď rukama, anebo v mixéru, případně můžeme nastrouhat na jemném struhadle.
6. Cca půl hrnku drobečků si necháme na obalovaní koulí, zbytek smícháme s máslem a kondenzovaným mlékem, poté rukama vypracujeme vláčné těsto.
7. Měkké těsto zakryjeme folií a necháme asi 1 hodinu v lednici.
8. Po ztuhnutí rukama děláme stejně velké koule a obalujeme v perníkové strouhance.
Tipy
Do směsi můžeme přidat trochu skořice nebo rumu pro výraznější chuť.Vyzkoušet můžeme různé obalovací ingredience, například strouhaný kokos nebo mleté mandle.