Medovníkové koule známé jako nepečené medovníkové cukroví můžeme vyrobit ze zbytku perníků anebo perníkového těsta, ale my si v receptu upečeme svoje domácí perníkové těsto, které vzápětí rozdrobíme ručne anebo v mixéru, čím dosáhneme základní strouhanku pro medovníkové koule. Tento dezert je vhodný na sváteční vánoční stůl jako součást nepečeného cukroví a je velice snadný a rychlý.

Recept na hrníčkové Medovníkové koule

Ingredience na přípravu

Medovníkové těsto

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 KL jedlé sody
  • 2 PL tekutého medu
  • 1/3 změklého másla

Koule

  • 250 g změklého másla
  • 2/3 hrnku sladkého karamelového kondenzovaného mléka

Postup přípravy

Medové vánoční cukroví: Medovníkové koule
Vánoční cukroví: Medovníkové koule v perníkové drobence

1. Smícháme suché a mokré ingredience na těsto v misce, poté rukama vypracujeme vláčné těsto, které dáme zabalené do folie na jednu hodinu do lednice.

2. Vychladlé medové těsto rozválíme na pláty tloušťky asi 1 cm. Na tvaru příliš nezáleží, těsto se po upečení rozdrtí na drobenku. Při vyvalování těsta doporučujeme pracovní plochu lehce poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.

Medové vánoční cukroví: Medovníkové koule
Vánoční cukroví: Medovníkové koule v perníkové drobence

3. Na plech vyložený pečícím papírem položíme platy těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 12 minut.

4. Upečené platy zbavíme papíru a necháme vychladnout na mřížce.

5. Vychladlé těsto nadrobíme na drobenku buď rukama, anebo v mixéru, případně můžeme nastrouhat na jemném struhadle.

6. Cca půl hrnku drobečků si necháme na obalovaní koulí, zbytek smícháme s máslem a kondenzovaným mlékem, poté rukama vypracujeme vláčné těsto.

Medové vánoční cukroví: Medovníkové koule
Vánoční cukroví: Medovníkové koule v perníkové drobence

7. Měkké těsto zakryjeme folií a necháme asi 1 hodinu v lednici.

Medové vánoční cukroví: Medovníkové koule
Vánoční cukroví: Medovníkové koule v perníkové drobence

8. Po ztuhnutí rukama děláme stejně velké koule a obalujeme v perníkové strouhance.

Tipy

Do směsi můžeme přidat trochu skořice nebo rumu pro výraznější chuť.Vyzkoušet můžeme různé obalovací ingredience, například strouhaný kokos nebo mleté mandle.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest