Mini vdolečky z Bavorska jsou křehké, nadýchané a každým soustem připomínají tradiční českou sladkost, která potěší děti i dospělé. Vdolečky jsou důkazem toho, jak se jednoduché a poctivé recepty mohou stát nepostradatelnou součástí kulturního dědictví, a dodnes si uchovávají svůj tradiční význam, přestože se mění chuť i způsoby přípravy. Název zřejmě pochází z německého Bavorska, ale pečou se u nás už léta a z původních koblih plněných povidly je dnešní moderní kuchyně převzala s menšími úpravami a zmenšila je do velikosti mini vdolečků, což je praktické na jednohubky. Z původně smažených v tuku byla daná nová verze vdolečků na pečení v troubě, což je jednak zdravější a méně kalorické.

Recept na bavorské mini vdolky s povidly a šlehačkou

Ingredience k přípravě

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 1 KL krystalového cukru na kvásek
  • 3/4 l mléka
  • 3 žloutky
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 2 PL rumu
  • špetka nastrouhané citrónové kůry
  • špetka soli
  • povidla a šlehačka + moučkový cukr na zdobení

Postup

1. Nejdříve si připravíme kvásek a to rozdrobením droždí ve vlažném mléku s 1 KL cukru a 1 PL mouky. Necháme stát v teple 10 minut.

2. Do misky prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, žloutky, měkké máslo, rum, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně zpracujeme ručně anebo v robotu na hladké těsto.

3. Těsto necháme přikryté kynout v teple minimálně 1 hodinu dokud svůj objem nezdvojnásobí.

4. Z nakynutého těsta formujeme malé kuličky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Ještě asi 20 minut je necháme kynout na plechu a poté pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních cca 10 minut.

Z kynutého těsta vyválíme kuličky.
Z kynutého těsta vyválíme kuličky.

5. Vdolečky necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem anebo těsně před podáváním zdobíme povidly a šlehačkou.

Zdobíme povidly.
Zdobíme povidly.
Zdobíme šlehačkou.
Zdobíme šlehačkou.

Na závěr

Mini vdolečky z Bavorska jsou skvělou volbou pro každého, kdo miluje jemné a voňavé pečivo. Tyto malé dobroty okouzlí nejen svou chutí, ale i svým vzhledem a jsou ideální pro slavnostní příležitosti nebo jen jako malý sladký hřích.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest