Mini vdolečky z Bavorska jsou křehké, nadýchané a každým soustem připomínají tradiční českou sladkost, která potěší děti i dospělé. Vdolečky jsou důkazem toho, jak se jednoduché a poctivé recepty mohou stát nepostradatelnou součástí kulturního dědictví, a dodnes si uchovávají svůj tradiční význam, přestože se mění chuť i způsoby přípravy. Název zřejmě pochází z německého Bavorska, ale pečou se u nás už léta a z původních koblih plněných povidly je dnešní moderní kuchyně převzala s menšími úpravami a zmenšila je do velikosti mini vdolečků, což je praktické na jednohubky. Z původně smažených v tuku byla daná nová verze vdolečků na pečení v troubě, což je jednak zdravější a méně kalorické.
Recept na bavorské mini vdolky s povidly a šlehačkou
Ingredience k přípravě
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 1 KL krystalového cukru na kvásek
- 3/4 l mléka
- 3 žloutky
- 50 g krystalového cukru
- 50 g změklého másla
- 2 PL rumu
- špetka nastrouhané citrónové kůry
- špetka soli
- povidla a šlehačka + moučkový cukr na zdobení
Postup
1. Nejdříve si připravíme kvásek a to rozdrobením droždí ve vlažném mléku s 1 KL cukru a 1 PL mouky. Necháme stát v teple 10 minut.
2. Do misky prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, žloutky, měkké máslo, rum, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně zpracujeme ručně anebo v robotu na hladké těsto.
3. Těsto necháme přikryté kynout v teple minimálně 1 hodinu dokud svůj objem nezdvojnásobí.
4. Z nakynutého těsta formujeme malé kuličky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Ještě asi 20 minut je necháme kynout na plechu a poté pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních cca 10 minut.
5. Vdolečky necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem anebo těsně před podáváním zdobíme povidly a šlehačkou.
Na závěr
Mini vdolečky z Bavorska jsou skvělou volbou pro každého, kdo miluje jemné a voňavé pečivo. Tyto malé dobroty okouzlí nejen svou chutí, ale i svým vzhledem a jsou ideální pro slavnostní příležitosti nebo jen jako malý sladký hřích.