Koření je alfou a omegou každé kuchyně. Dodá pokrmům nejen intenzivnější vůni i chuť, ale také velkou porci zdraví prospěšných látek. Bobkový list, kmín, nové koření, pepř nebo kurkuma nejsou jen chuťovými „boostery“, ale také podporují trávení, zklidňují žaludek nebo působí protizánětlivě. Vůně koření navíc dokáže probudit chuť k jídlu a proměnit i obyčejné suroviny v božskou manu. I malá špetka může udělat zázraky – jak s chutí, tak s dojmem z celého jídla. Zajímavým tipem je využití bobkového listu v práškové podobě – například rozmixováním několika suchých listů získáte voňavý domácí prášek, který snadno vmícháte do polévek, omáček nebo i marinád.

Domácí kořenicí směs jen pomocí mixéru

Ne vždy ovšem máme po ruce mlýnek nebo hmoždíř – a ne každý chce pořizovat další kuchyňské vybavení. Naštěstí existuje jednoduchý lifehack, který ocení každý domácí kuchař. Bobkové listy, pepř nebo i kávová zrna můžete rozmělnit i pomocí obyčejného mixéru. Abychom si byli jisti, že tento trik funguje, vyzkoušeli jsme jej za vás. A sami jsme zůstali v šoku, že nás to nenapadlo dřív. Stačí jen pár minut a koření máte připravené – čerstvé, voňavé a bez nutnosti investovat do speciálních přístrojů. Ovšem pozor! Podívejte se, jaký typ mixéru vlastníte: aby náš lifehack fungoval, je potřeba, aby na spodní části přístroje byla „mistička“, nikoliv „talířek“, který u některých typů je.

Ingredience a pomůcky:

  • Bobkové listy nebo jiné koření (např. káva, nové koření)
  • Malý ponorný mixér
  • Potravinářská fólie
Obrázek ke článku: Mletí koření bez mlýnku, drcení bez hmoždíře? Jde to!
Foto: Uživatel: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA, Tip na: Mletí koření bez mlýnku, drcení bez hmoždíře? Jde to!

Postup:

  • Z mixéru sejměte spodní nástavec, otočte jej vzhůru nohama a nasypte do něj koření, které chcete umlít.
  • Takto vzniklou nádobku pečlivě přetáhněte potravinářskou fólií, aby nedošlo k uvolnění během mixování. Fólie by měla být dobře napnutá.
  • Nasaďte zpět na mixér, zapněte jej a krátce pulzujte, dokud nedosáhnete požadované jemnosti mletí.
  • Po dokončení opatrně sejměte fólii, aby se koření nerozsypalo.
  • Pokud mícháte více druhů koření, začněte tvrdšími (např. kuličky pepře), aby se jemnější části nepřepálily teplem z delšího mixování.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i vlastní polévkové koření:
  • Smíchejte sušené okrojky a slupky z kořenové zeleniny (nejlépe v bio či farmářské kvalitě, tedy bez chemických hnojiv), přidat můžete i (také sušené) kousky česneku, cibule, pažitku a libeček. Vše společně rozmixujte.
Salát z celeru a mrkve

Vitamínová bomba, zelný salát s mrkví a chutným dresingem

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest