Víte co znamená Mon Chéri v překladu z francouštiny? – “Můj drahý”. Nevím jak vy, ale já znám Mon Chéri lahodné bonboniéry už hodně dloooouho. A cílem receptu je vytvořit cukroví ve tvaru srdíček, ale chutí podobného právě těmto likérovým pralinkám, které miluji. Jedná se o měkké srdíčkové, sušenkové cukroví s kakaem, krémem Dobos a třešněmi v džemu nebo sirupu. Tato kombinace křehkého máslové těsta obohaceného kakaem a třešňového džemu (místo višně nebo třešně v čokoládě) přináší neodolatelný chuťový požitek. Sušenky polité čokoládou připomínají malé umělecké dílo a jsou skvělou volbou, pokud hledáte něco nového a rafinovaného čím potěšit své hosty.

Recept na Mon Chéri vánoční srdíčka lepená krémem a džemem

Ingredience k přípravě

Na těsto si připravte

  • 110 g změklého másla 82% tuku
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 sáček balíček cukru nebo ½ lžičky vanilkové esence
  • 125 g hladké mouky
  • 40 g kakaa

Náplň se skládá z

  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 % kakaa)
  • 1 špetka soli
  • ⅓ balíčku vanilkového cukru
  • 10 g kvalitního kakaa
  • 70 g změklého másla (min. 88 % tuku)
  • 50 g čokolády
  • višňový džem (nakrájený)
  • Amarena třešně v sirupu nebo třešňová marmeláda

Postup

Příprava srdíček

1. Změklé máslo na těsto šleháme v šlehači 2 minuty do pěny. Přidáme sůl, vanilkový a moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut. Pak přidáme vejce a mícháme dokud nevznikne krémová směs.

2. Poté přidáme prosetou mouku s kakaem a moučkový cukr. Šlehač nahradíme hákovým nástavcem na těsto anebo ručně mísíme 1 minutu, než nám vznikne tuhé a gumové těsto. Toto těsto už dál nemísíme.

3. Těsto zabalíme do igelitu a dáme aspoň na 2 hodiny do lednice odpočívat.

4. 30 minut před požitím těsto vyndáme z lednice. Nejjednodušší je těsto rozprostřít na pečící papír a přikrýt potravinářskou fólií. Nelepí se tak na pracovní stůl ani na váleček.

5. Těsto rozválíme na pomoučený vál a vykrajujeme srdíčka. Z této dávky nám vyjde cca 40 srdíček. 20 srdíček vykrojíme celých a 20 vykrojíme s otvorem uprostřed.

Vyválíme těsto.
Zdroj: savoriurbane, Vyválíme těsto.

6. Vykrojené tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřátě troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Sušenky upečeme v troubě.
Zdroj: savoriurbane, Sušenky upečeme v troubě.

Krém Dobos

1. Čokoládu nalámejme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Necháme ji mírně vychladnout, aby nebyla příliš horká, než ji přidáme do krému.

2. V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, dokud nevznikne světlá a nadýchaná hmota. Tento krok je důležitý pro lehký krém.

3.Přidáme žloutek a řádně prošleháme, aby se vše spojilo.

4. Do máslové směsi přidáme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Důkladně promícháme, aby se krém rovnoměrně zabarvil a získal čokoládovou chuť.

5. Necháme cca 1 hodinu v lednici odpočinout.

Dokončední srdíček, plnění a zdobení

1. Tyčovým mixérem si rozdrtíme višňovou marmeládu a na každé plné srdíčko jí trochu (cca 8 g) natřeme.

2. Na marmeládu přidáme stejné množství čokoládového připraveného krému.

Slepujeme marmeládou a krémem.
Zdroj: savoriurbane, Slepujeme marmeládou a krémem.

3. Přikryjeme srdíčkem s otvorem a velmi lehce přitlačíme. Dezert dáme do chladu ztuhnout.

4. Povrch sušenek můžeme buď polít čokoládovou polevou anebo zdobíme bílou čokoládou – uděláme cukrářským sáčkem jemné linky. Těsně před podáváním můžeme ještě dozdobit višněmi nebo třešněmi Amarena kandovanými v sirupu. Případně i koktejlovými třešněmi.

Zdobíme bílou čokoládou.
Zdroj: savoriurbane, Zdobíme bílou čokoládou.

Závěrem

Těsto na sušenky bez obav můžete skladovat v lednici až 7 dní a používat dle potřeby.

Toto kakaové těsto má příchuť domácí čokolády…máme chuť ho jíst syrové.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest