Víte co znamená Mon Chéri v překladu z francouštiny? – “Můj drahý”. Nevím jak vy, ale já znám Mon Chéri lahodné bonboniéry už hodně dloooouho. A cílem receptu je vytvořit cukroví ve tvaru srdíček, ale chutí podobného právě těmto likérovým pralinkám, které miluji. Jedná se o měkké srdíčkové, sušenkové cukroví s kakaem, krémem Dobos a třešněmi v džemu nebo sirupu. Tato kombinace křehkého máslové těsta obohaceného kakaem a třešňového džemu (místo višně nebo třešně v čokoládě) přináší neodolatelný chuťový požitek. Sušenky polité čokoládou připomínají malé umělecké dílo a jsou skvělou volbou, pokud hledáte něco nového a rafinovaného čím potěšit své hosty.
Recept na Mon Chéri vánoční srdíčka lepená krémem a džemem
Ingredience k přípravě
Na těsto si připravte
- 110 g změklého másla 82% tuku
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 sáček balíček cukru nebo ½ lžičky vanilkové esence
- 125 g hladké mouky
- 40 g kakaa
Náplň se skládá z
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 50 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 % kakaa)
- 1 špetka soli
- ⅓ balíčku vanilkového cukru
- 10 g kvalitního kakaa
- 70 g změklého másla (min. 88 % tuku)
- 50 g čokolády
- višňový džem (nakrájený)
- Amarena třešně v sirupu nebo třešňová marmeláda
Postup
Příprava srdíček
1. Změklé máslo na těsto šleháme v šlehači 2 minuty do pěny. Přidáme sůl, vanilkový a moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut. Pak přidáme vejce a mícháme dokud nevznikne krémová směs.
2. Poté přidáme prosetou mouku s kakaem a moučkový cukr. Šlehač nahradíme hákovým nástavcem na těsto anebo ručně mísíme 1 minutu, než nám vznikne tuhé a gumové těsto. Toto těsto už dál nemísíme.
3. Těsto zabalíme do igelitu a dáme aspoň na 2 hodiny do lednice odpočívat.
4. 30 minut před požitím těsto vyndáme z lednice. Nejjednodušší je těsto rozprostřít na pečící papír a přikrýt potravinářskou fólií. Nelepí se tak na pracovní stůl ani na váleček.
5. Těsto rozválíme na pomoučený vál a vykrajujeme srdíčka. Z této dávky nám vyjde cca 40 srdíček. 20 srdíček vykrojíme celých a 20 vykrojíme s otvorem uprostřed.
6. Vykrojené tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřátě troubě na 170 stupňů cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Krém Dobos
1. Čokoládu nalámejme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Necháme ji mírně vychladnout, aby nebyla příliš horká, než ji přidáme do krému.
2. V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, dokud nevznikne světlá a nadýchaná hmota. Tento krok je důležitý pro lehký krém.
3.Přidáme žloutek a řádně prošleháme, aby se vše spojilo.
4. Do máslové směsi přidáme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Důkladně promícháme, aby se krém rovnoměrně zabarvil a získal čokoládovou chuť.
5. Necháme cca 1 hodinu v lednici odpočinout.
Dokončední srdíček, plnění a zdobení
1. Tyčovým mixérem si rozdrtíme višňovou marmeládu a na každé plné srdíčko jí trochu (cca 8 g) natřeme.
2. Na marmeládu přidáme stejné množství čokoládového připraveného krému.
3. Přikryjeme srdíčkem s otvorem a velmi lehce přitlačíme. Dezert dáme do chladu ztuhnout.
4. Povrch sušenek můžeme buď polít čokoládovou polevou anebo zdobíme bílou čokoládou – uděláme cukrářským sáčkem jemné linky. Těsně před podáváním můžeme ještě dozdobit višněmi nebo třešněmi Amarena kandovanými v sirupu. Případně i koktejlovými třešněmi.
Závěrem
Těsto na sušenky bez obav můžete skladovat v lednici až 7 dní a používat dle potřeby.
Toto kakaové těsto má příchuť domácí čokolády…máme chuť ho jíst syrové.