Mozartovy prsty jsou lahodné a vizuálně lákavé cukrovinky. Myslím, že nadchnou každou návštěvu a hodí se i jako jedinečné vánoční cukroví, které hned tak někdo na stole nemá. Jsou známé pro svůj rafinovaný vzhled a vynikající chuť. Tento recept se skládá z křehkého těsta, které se skvěle hodí k různým náplním. Při zdobení se nešetří – na závěr tyčinky pokryté tmavou čokoládou a posypané nasekanými pistáciemi dostanou nejen perfektní vzhled, ale zajímavou chuť s nádechem pistácií.

Recept na Mozartovy prsty

Ingredience pro přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 žloutky
  • 200 g změklého másla
  • 120 g linecké směsi
  • slunečnicový olej
  • 100 g čokoládové polevy
  • mleté pistácie

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Dále přidáme 3 žloutky, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto dáme na 1 hodinu do lednice a mezitím si pracovní plochu posypeme hladkou moukou.

4. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a na tomto plátu si naznačíme po celé délce pruhy široké asi 1,5 cm a v opačném směru asi 8 cm. Vytvoříme tak mřížku.

Rádlem od oleje nakrájíme těsto dle připravených pruhů.
Rádlem od oleje nakrájíme těsto dle připravených pruhů.

5. Rádlem namočeným v oleji řezy dokončíme a vytvoříme tak obdélníčky z těsta.

6. Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme asi 8 – 10 minut.

7. Lineckou směsí naplníme cukrářský sáček a naneseme ji na polovinu upečených obdélníků.

Lineckou směs naneseme na polovinu upečených kusů.
Lineckou směs naneseme na polovinu upečených kusů.

8. Zbylými obdélníky zakryjeme a ve vodní lázni si rozpustíme čokoládovou polevu.

9. Jednu část Mozartových prstů namáčíme v polevě a tu následně vždy posypeme nadrcenými pistáciemi.

Polovinu namočíme do čokoládové polevy.
Polovinu namočíme do čokoládové polevy.
Posypeme mletými pistáciemi.
Posypeme mletými pistáciemi.

Proč Mozartovy?

Název „Mozartovy prsty“ pro tento typ cukroví odkazuje na slavného rakouského skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Ačkoliv přesný původ názvu není úplně jasný, je možné, že je inspirován elegantním, téměř „uměleckým“ vzhledem cukroví, které je podobné složitým a rafinovaným kompozicím Mozartových hudebních děl. V cukrařině, kde názvy často odrážejí historické postavy nebo kulturní odkazy, mohl být tento název zvolen, aby evokoval pocit sofistikovanosti a luxusu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest