Budete-li je podávat s rozpuštěným máslem, cukrem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou, borůvkové knedlíky budou vždycky chutnat dokonale. Zvlášť, když je uděláte na páře, jako já nakonec dělám v parním hrnci spoustu pokrmů a velice se mně osvědčil. Výbornou volbou, pokud hledáte novou chuť knedlíků, je ochucení nastrouhaným perníkem.
Perník totiž dodá měkkým a nadýchaným knedlíkům, plným borůvek jemnou kořeněno vůni a vytvoří skvělý kontrast chutí. Borůvkové knedlíky nejen že jsou symbolem léta a kuchyně našich maminek a babiček, ale jsou i jedním z pokladů české a středoevropské kuchyně. No a chutě a vůně sladkosti ovoce, hebkého těsta a neodolatelná vůně skořice, hřebíčků a medu nás přenesou doslova do světa pohádek. Tak co, necháte se unést?
Recept na přípravu nadýchaných pařených borůvkových knedlíků s perníkem
Ingredience potřebné na přípravu knedlíků s borůvkami a vůní perníku vařených v páře
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- půl kostky droždí
- 1 lžička cukru do kvásku
- půl lžičky soli
- 2 žloutky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- borůvky (nejlépe čerstvé)
- nastrouhaný tvrdý perník
Postup přípravy pařených knedlíků s borůvkami
1. Nejprve si připravíme kvásek smícháním 1 lžičky cukru, trochy vlažného mléka a lžíci mouky.
2. Po vykynutí kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme nelepivé těst, které necháme v teple pod utěrkou kynout cca 40 minut.
3. Po vykynutí odkrajujeme malé kousky těsta, které plníme borůvkami a dobře zabalíme, necháme odležet ještě 20 minut.
4. Vaříme v páře asi 7 minut. Ja používám parní hrnec.

Valašské kynuté haferové knedle – zapomenutá pochoutka našich babiček
Servírování
Podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané nastrouhaným perníkem. Dobrou chuť!
Doporučení
Každý knedlík po vyndání z páry propíchejte párátkem, vypustíte páru a knedlíky vám po vychladnutí nespadnou.

Tvarohové knedlíky s borůvkami: Kombinace tvarohového těsta a borůvek potěší chuťové pohárky
pozn.: částečně upraveno AI