Málo platné, my Češi jsme zkrátka národ, k němuž patří knedlíky, koláče, buchty a mazance. Kynuté těsto představuje jeden z pokladů naší národní kuchyně. Každému se asi ale někdy stalo, že to zkrátka „nebylo ono“. Vyzkoušeli jsme za vás jeden trik, který zaručí, že odteď se těsto vždy povede! Tajemství dokonalosti je nejen ve správném poměru surovin a kvalitě mouky i droždí, ale také v teplotě prostředí. A v tom, že trocha jedné obyčejné suroviny dokáže zázraky.

Levný zázrak jménem ocet

Co je tím lifehackem? Použití obyčejného octa. Ten totiž podpoří pružnost lepku, čímž napomůže rovnoměrnému rozložení vzduchových bublin. Díky tomuto procesu je výsledek vláčnější, nadýchanější a kynutí rovnoměrné. Ocet dokáže dokonce i prodloužit trvanlivost kynutých výrobků, takže výsledný produkt vydrží déle čerstvý. To se velice hodí zejména při přípravě chleba.

Obrázek k receptu: Nadýchané, přitom pevné kynuté těsto díky překvapivé surovině: Kvalitu zajistí ocet!
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Cpommons/CC BY-SA, Recept na: Nadýchané, přitom pevné kynuté těsto díky překvapivé surovině: Kvalitu zajistí ocet!

Nejen praktický pomocník

Navíc pozor, ocet může přinést i zdravotní benefity! Některé jeho druhy jsou ceněny pro své antioxidační a antibakteriální účinky. Ocet také může podpořit trávení a pomoci s regulací hladiny cukru v krvi. Stačí opravdu jen maličké množství – a výsledek vás mile překvapí svou jemností i lehkostí.

Kyselosti se není třeba bát

Možná si kladete otázku, zda výsledný produkt neponese chuťovou stopu octa. Odpověď je nasnadě: Představte si obyčejný chléb, který kupujete v obchodě. Poznali byste, že při jeho výrobě se ocet též používá? Jistě ne. Kyselost se totiž během celého procesu kynutí a pečení vytratí.

Ocet jako všestranný pomocník

Obyčejný ocet (můžete použít klasický kvasný) tedy nemusí být jen pomocníkem pro nakládání zeleniny, i když i tady má své nezastupitelné místo. Mimochodem, věděli jste, že lák z okurek je báječným osvěžujícím letním nápojem? Ale zpět k octu samotnému: Samozřejmě jej můžete využít i jako přírodní čistidlo či aviváž. Ale věřte, že při pečení buchet nebo domácího chleba jej též velmi oceníte. Mám to vyzkoušeno osobně!

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek receptu na Mini záviny z kynutého těsta plněné mandlovou náplní - kynuté, nadýchané s mandlovým srdcem

Mini záviny z kynutého těsta plněné mandlovou náplní – kynuté, nadýchané s mandlovým srdcem

Obrázek k receptu frgálová buchta na plech

Frgálová buchta na plech: Tradiční valašský koláč v jednoduchém hrnečkovém receptu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest