Máte chuť na něco, co je na někde na pomezí slavnostního dortu a výborného jablečného koláče – taková super jednoduchá sladká svačinka. Krémový jablečný dort je ideálním kandidátem. Je to kombinace jemného a vláčného korpusu a šťavnatých jablek – snadno okouzlí nejen chuťové pohárky, ale je i pastvou pro oči.
Jablka jsou klasikou v našich kuchyních a právě díky nim je tento recept nejen chutný, ale také lehký a osvěžující. Díky jablkům a jeho lehkosti dezert oceníte zejména po sytějším hlavním jídle. Pusťte se do přípravy a objevte kouzlo tohoto skvostu!
Recept na rychlý a jednoduchý jablečný koláč ze 2 jablek
Délka pečení v troubě cca 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 jablka
- 180 g mouky
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 130 g cukru (můžete kombinovat i s vanilkovým cukrem)
- 125 ml mléka
- 5 g prášku do pečiva
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Postup přípravy
1. Nejdříve si v míse vyšleháme spolu cukr se žloutky do hladké a světlé konzistence.
2. Následně do směsi zapracujeme polovinu rozpuštěného másla a poté přilejeme mléko.
3. Dobře promícháme a přidáme špetku soli.
4. Nyní je na řadě mouka, kterou do směsi prosejeme společně s práškem do pečiva a vše poctivě zapracujeme.
5. Do těsta přidáme citronovou šťávu a opět promícháme.
6. Těsta rovnoměrně nalejeme do formy vyložené pečícím papírem a oloupeme si jablka.
7. Jablka nakrájíme na čtvrtky a ty následně na plátky.
8. Plátky jablek vyskládáme na povrch těsta a mírně zatlačíme.
9. Na povrch přes jablka nalejeme zbytek rozpuštěného másla, mírně pocukrujeme a formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
10. Pečeme asi 40 minut dozlatova.
Závěr
Jemný máslový korpus poskytuje pevný základ a jemnost, šťavnatá jablečná vrstva dodává svěžest. Je to dort, který nezklame nejen na žádné oslavě, ale stejně dobře poslouží i jako sladká odměna po náročném pracovním dni.