Rajčata se právem těší velké oblibě. Jejich pěstování není složité, přitom tato plodina přináší díky rozmanitosti druhů široké spektrum barev i chutí, ale také nesporné zdravotní benefity. Rajčata jsou bohatá na vitamin C, draslík a antioxidanty, v čele s lykopenem, jenž funguje při prevenci srdečních onemocnění, a dokonce i některých typů rakoviny. Tepelná úprava zvyšuje jeho vstřebatelnost, tudíž například rajčatová omáčka může být v tomto směru prospěšnější než čerstvé plody.

Rajská jablíčka: Letní plodina pro zdraví a hydrataci

Rajčata jsou také skvělá pro hydrataci, a to zejména v horkých dnech, obsahují totiž velké množství vody. Pozor ovšem na konzumaci nezralých plodů! Sice se dají zpracovat například na pesto nebo chutney, klíčem ale je nalézt správný recept a postupovat opravdu přesně, nepodcenit hlavně dobu varu. My vám tentokrát přinášíme několik triků, jak docílit toho, aby vám rajčata dozrála i doma!

Obrázek k receptu: Nezralá rajčata? Žádný problém: S našimi tipy vám dozrají i doma!
Foto: Uživatel DenesFeri/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Nezralá rajčata? Žádný problém: S našimi tipy vám dozrají i doma!

Co s nezralými rajčaty

Znáte to, počasí někdy nepřeje, jindy zase rajčata dorůstají až do podzimu, takže je zralá nestihnete sklidit. To vůbec nevadí! Rozhodně je ale nekonzumujte syrová, obsahují totiž tomatin, tedy látku, která může podráždit zažívání. Raději je nechte dozrát dle našich osvědčených rad v krabici vystlané novinami.

Rajčata v krabici či papírovém sáčku:

  • Plody otrhejte z keříku, poškozené kusy vyhoďte. U některých druhů je lepší utrhnout či ustříhnout i s kusem stonku, protože jinak hrozí poškození plodu u trhání. Rajčata nemyjte, jen je případně očistěte hadříkem.
  • Nyní máte několik možností, můžete vzít krabici a vystlat ji novinami, rajčata rozložit do jedné vrstvy a nechat je takto pomalu dozrávat v místnosti s teplotou kolem 20 °C. Proces zrání urychlíte, když rajčata překryjete novinami i shora, případně je vložíte do papírového sáčku.
  • Chcete-li ještě urychlit dozrávání, přidejte k nim jablko nebo banán. Z obou se uvolňuje etylen, který proces podpoří.
  • Denně kontrolujte a odstraňujte případné špatné kusy a konzumujte ty, které už dozrály.

Zajímavou možností je také ponechání rajčat přímo na rostlině, kterou ale vytrhnete ze zeminy i s kořeny, zbavíte ji listů a pověsíte kořeny vzhůru. K tomu je vhodná teplá a světlá místnost. Plody takto dozrají přímo na větvičkách, stejně tak, jak se tomu děje ve skleníku, jen je třeba dávat pozor, protože pak rajčata mohou opadávat a znečistit vám podlahu.

Obrázek k receptu: Neodolatelný salátový základ, který je stále k dispozici: Nakládaná rajčata!

Když v létě nevím co s rajčaty, nakládám je tímto způsobem! Díky nim bude každý salát chutnat 10x lépe

Obrázek receptu Zelníčci s duší: Zelné závitky plněné mletou vepřovou směsí

Vyzkoušejte zelníčky: Zelné závitky plněné mletou vepřovou směsí

Zdroj: Autorský text, Healthline, BBCGardenersWorld

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest