Norimberská klobása má původ ve středověku zhruba ve 14. století. Tato klobása z vepřového masa, německy “Nürnberger Rostbratwurst”, je jednou z nejstarších uzenin v Evropě a je chráněná svojí známkou původu. Ta nám zaručuje, že když jí kupujeme, můžeme si být jistí, že má vysokou kvalitu a svou typickou chuť. A právě ta se skvěle hodí k chuti listového nebo jiného těsta.
Sladké kremrole známe všichni: těsto, šlehačka nebo sníh z bílků. Ale zkoušeli jste někdy, co vznikne, když to celé změníme a do podobného těsta vložíme klobásu, hořčici, sýr a upečeme slané kremrole do zlatova? Tvar a chuť klobásek je na tenhle pokrm jako dělaný, jsou malé, štíhlé a chuťové výrazné, tak si tento recept s námi určitě vyzkoušejte.
Recept na Párty rolky z Norimberku: slané kremrole s norimberskou klobásou, sýrem a hořčicí
Ingredience na rolky (12 ks)
- 200 g listového těsta (ideálně chlazené a rozválené)
- 12 ks norimberských klobásek
- 1 rozšlehané vejce
- 2 lžíce strouhaného sýra (Parmazán nebo Pecorino)
Postup přípravy rolek
1. Z rozváleného listového těsta si nakrájíme 12 stejně širokých a stejně dlouhých pruhů.
2. Troubu rozhřejeme na 200 stupňů.
3. Osušené norimberské klobásy (papírovou utěrkou) ovineme pruhem těsta tak, aby se cca 2 mm překrývaly, podobně jako když natáčíme těsto na kremrole.
4. Takto připravené rolky ukládáme na plech s pečícím papírem, potíráme vejcem a bohatě posypeme strouhaným sýrem.
5. V troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 5 minut, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 25 minut. Upečené necháme na plechu vychladnout.
Tipy
Párty rolky podáváme samotné nebo se zeleninovým salátem, do kterého můžeme přidat spadané upečené nudličky sýra kvůli křupavosti. Samozřejmě si můžete udělat svoje vlastní listové těsto, které je trvanlivé a neztrácí ani po delším čase na svojí chuti.
