Už podle názvu tohle jídlo slibuje víc než jen kuřecí řízky. Obrácené kuřecí řízky jsou zapečené se slaninou, cibulí a máslem a jedná se o poctivé, šťavnaté a krásně voňavé jídlo z jednoho pekáče. Toto je malý kuchyňský trik, kde na povrchu nic moc není vidět, ale když maso převrátíte, najednou se objeví světle zlatá cibulka, slanina a máslová vůně. Možná je znáte i jako řízky naruby.
Je to recept, který má v sobě jistou noblesu v jednoduchosti a v poctivosti, v tom, že žádná surovina není navíc. Recept, který je zapsaný ve starém notýsku s nápisem “osvědčené” a přesně tak i chutná.
Recept na zapékané kuřecí řízky naruby
Ingredience potřebné na přípravu obloženého luxusu v troubě
- kuřecí stehenní řízky bez kosti
- strouhanka
- vajíčka
- tuk (olej nebo sádlo)
- cibule
- anglická slanina
- máslo
Postup přípravy obrácených řízků z jednoho pekáče
1. Kuřecí stehenní řízky umyjeme a osušíme. Poté je naklepeme ve strouhance
2. Obalíme v rozšlehaném vajíčku a zprudka na tuku osmažíme obou stran.
3. Zapékací misku vymažeme tukem, na dno nakrájíme na proužky cibuli, poklademe opečené řízky a na to anglickou slaninu. Vrstva případně opakujeme a navrch poklademe plátky másla.
4. Pekáč přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby cca na 35 minut, poté odkryjeme a pečeme ještě 10 minut odkryté, aby maso i cibule chytli barvu.
Po upečení každou porci obrátíme na talíř, aby navrchu byla slanina a cibule. Podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší anebo s vařeným bramborem s máslem a petrželkou.

Kuřecí řízek s netradiční kaší a máslovou řepou s česnekem – jiný pohled na českou řízkovou klasiku

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku
Recept a foto Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI