Ořechové tyčinky s bílkovou polevou jsou lahodné cukroví, které se hodí nejen na vánoční stůl, ale i jako malé pohoštění ke kávě nebo čaji. Křupavé ořechy, jemné těsto a nadýchaná sladká poleva z bílku tvoří dokonalou kombinaci chutí. Tento recept je ideální pro ty, kteří mají rádi kombinaci sladké a ořechové chuti, a jeho příprava je překvapivě jednoduchá.

Pamatuji si, jak jsem tyčinky poprvé pekl s babičkou. Byl to náš společný rituál každý rok před Vánoci. Babička vždy trvala na tom, že poleva musí být lesklá a dokonale bílá, což vyžadovalo pečlivé šlehání. Dnes už ten recept znám nazpaměť, ale stále si při každém pečení vzpomenu na ty krásné chvíle strávené v kuchyni.

Recept na vánoční ořechové tyčinky

Ingredience pro přípravu

  • 15 g polohrubé mouky
  • kůra z poloviny citronu
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce

Postup přípravy

1. V míse smícháme ořechy s moukou, poté utřeme jedno vejce a žloutek s cukrem.

2. Nastrouháme kůru z citronu a přimícháme ji k utřeným vejcím s cukrem.

3. Vše smícháme a vypracujeme těsto. Potom z bílku a cukru vyšleháme sníh, můžeme přidat i šťávu z citronu.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

4. Z těsta vyválíme plát, následně ho nakrájíme na čtyři centimetry široké pruhy.

5. Pruhy těsta potřeme bílkovou směsí a poté je nakrájíme na jeden centimetr široké tyčinky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Bílkovou hmotu naneseme na plát těsta.
Bílkovou hmotu naneseme na plát těsta.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 15 minut.

Upečeme tyčinky v předehřáté troubě.
Upečeme tyčinky v předehřáté troubě.

Tip na závěr

Pokud chcete, aby poleva zůstala co nejbělejší a lesklá, přidejte do ní vždy pár kapek citronové šťávy. A nezapomeňte, že tyčinky jsou nejlepší po několika dnech – po uležení se chutě krásně spojí a těsto zůstane měkké a křehké.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest