Ořechovo-čokoládové měsíčky evokují nejen chuťový zážitek, ale také jistou noblesu a tradici. Tyto křehké cukrářské kousky s jemnou ořechovou chutí, vylepšené čokoládovým krémem, vypadají na svátečním stole jako malý kulinářský šperk. Historie používání ořechů a čokolády v pečení sahá hluboko do evropských tradic. Ořechy byly vždy symbolem hojnosti a štěstí, zatímco čokoláda přidávala nádech luxusu a exkluzivity.

Měsíčky svým tvarem připomínají přírodní cykly – měsíc a jeho fáze, což může být jedním z důvodů, proč jsou oblíbené právě během Vánoc. Toto období je plné tradic spojených s přírodou, světlem a oslavou života.

Recept na ořechovo čokoládové měsíčky se dvěmi druhy krémů

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 4 bílky
  • 70 g mouky

Žloutkový krém:

  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 18 g vanilkového cukru

Čokoládový krém:

  • 100 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Postup přípravy

1. Nejprve si v míse spolu ušleháme máslo a cukr na těsto, poté zapracujeme mouku.

Vyšleháme žloutky s cukrem.
Zdroj: Aurora Recepti, Vyšleháme žloutky s cukrem.

2. Přidáme mleté ořechy a promícháme.

3. Samostatně si vyšleháme bílky do tuhé pěny, které posléze postupně zamícháme do ořechového těsta.

4. Těsto zarovnáme do plechu vyloženého pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

Těsto vložíme do plechu a zarovnáme.
Zdroj: Aurora Recepti, Těsto vložíme do plechu a zarovnáme.

5. Pečeme dozlatova a mezitím si připravíme žloutkovou směs.

6. Žloutky si vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem.

7. Žloutkový krém rovnoměrně naneseme na upečený korpus a vrátíme zpět do trouby a necháme na 50°C vysušit.

Žloutkový krém naneseme rovnoměrně na korpus.
Zdroj: Aurora Recepti, Žloutkový krém naneseme rovnoměrně na korpus.

8. Na přípravu čokoládového krému si nalejeme do hrnce mléko a provaříme ho s cukrem.

9. Dále přidáme máslo, čokoládu a jakmile máme homogenní čokoládovou hmotu, odstavíme.

10. Poté přisypeme ořechy a ty zapracujeme.

11. Čokoládový krém rovnoměrně naneseme na vysušenou žloutkovou vrstvu.

Na žloutkovou vrstvu naneseme čokoládový krém.
Zdroj: Aurora Recepti, Na žloutkovou vrstvu naneseme čokoládový krém.

12. Povrch ještě posypeme trochou mletých ořechů a necháme vychladit.

13. Nakonec vykrojíme měsíčky pomocí kruhového vykrajovátka.

Vykrojíme měsíčky.
Zdroj: Aurora Recepti, Vykrojíme měsíčky.

Důležité tradice

Ořechovo-čokoládové měsíčky nejen chutnají, ale také vyprávějí příběh. Příběh o pečlivosti a lásce vložené do každého vykrojeného kusu těsta, o společných chvílích strávených v kuchyni a o tradicích, které se předávají z generace na generaci.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest