Jablečné pité je tradiční jablečný dezert, který mnohým z nás připomíná dětství a vůni babiččiny kuchyně. Tento křehký koláč plněný šťavnatými jablky je ideální pro podzimní a zimní dny, kdy hledáme útěchu ve sladkých dobrotách a v lepším případě máme ve spíži dostatek jablek.

Tento lahodný koláč pochází z Maďarska, kde je známý jako “nagymama almás pitéje” neboli babiččin jablečný koláč. Příprava jablečného pité je nejen kulinářským zážitkem, ale také cestou do minulosti, kdy naše babičky s láskou připravovaly tento dezert pro celou rodinu.

Recept na křehké jablečné pité z domácí kuchařky

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na jablečný vrstvený koláč:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 Hera
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

Náplň do pité:

  • 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
  • 4 lžíce cukru
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vejce na potření

Postup přípravy

1. Na válu si smícháme mouku, nakrájenou Heru, cukr, 2 vejce, kypřící prášek a špetku soli.

Suroviny smícháme na válu.
Suroviny smícháme na válu.

2. Vypracujeme ručně těsto a vytvoříme bochánek, který poprášíme moukou.

3. Bochánek rozkrojíme na 2 části a z 1 části vyválíme plát o velikosti plechu.

4. Plech si vymažeme máslem a vysypeme moukou, poté vyválené těsto přeneseme na plech.

Plát přeneseme na plech.
Plát přeneseme na plech.

5. V samostatné míse si smícháme nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem a obyčejným cukrem.

6. Tuto náplň rovnoměrně nanesme na plech s prvním plátem a vyválíme druhou část těsta.

7. Tímto plátem zakryjeme jablečnou náplň, těsto propícháme vidličkou a povrch potřeme vyšlehaným vejcem.

Jablečnou náplň přikryjeme druhým plátem.
Jablečnou náplň přikryjeme druhým plátem.
Těsto propícháme vidličkou.
Těsto propícháme vidličkou.

8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 45 minut.

9. Po vyndání z trouby posypeme moučkovým cukrem.

Originální jablečné pité
Originální jablečné pité

Tip na závěr

Chcete si tento koláč vychutnat v nejlepším slova smyslu? Podávejte ho až druh den! Díky jablečné náplni těsto dokonale zvláční a zákusek tak bude naprosto neodolatelný. Skvělý k šálku hořkého espressa.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest