Ovocné pudinkové řezy z hotového máslového listového těsta je výbornou volbou, když potřebujeme připravit rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu, anebo máme v neděli za obědem chuť na něco lahodného ke kávičce. Hotové těsto, pokud jej máme k dispozici, zkracuje dobu přípravy a přitom bývá lahodné a křupavé. Spojením křupavého těsta, jemného vanilkového pudinku a čerstvého ovoce připravíme během chvilky lehký a osvěžující zákusek, který potěší a zachutná všem.
Recept na ovocný pudinkový řez
Ingredience na přípravu
- 1 x 375 g plátu hotového máslového listového těsta (chlazeného rozváleného)
- 1 malé balení čerstvých malin
- 1 malé balení čerstvých jahod
- 375 ml plnotučného mléka
- 3765 ml smetany na vaření
- 60 g másla
- 1-2 KL vanilkové cukru
- 150 g moučkového cukru
- 50 g kukuřičné mouky
- 6 žloutků
- Moučkový cukr, na posypání
Postup přípravy
1. Rozbalíme si hotové těsto a rozřízneme jej na polovinu (polovina by měla být velikost plechu).
2. Těsto položíme na opačnou stranu plechu mezi dva pečící papíry a zatížíme dalším plechem. Pečeme v troubě vyhřátě na 200 stupňů cca 10 minut. S druhou polovinou těsta opakujeme stejný postup.
3. Mezitím se uvaříme pudink, v kastrolu smícháme mléko a smetanu, přidáme vanilku a přivedeme k varu.
4. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a moukou do světlé pěny a postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko.
5. Horkou směs přelijeme do kastrolu a za stálého míchání uvaříme hustý pudink, odstavíme z plotny a do horkého pudinku přidáme po kouskách máslo a pořádně rozmícháme. Přelijeme do misky kvůli vychlazení a přikryjeme folií, kvůli vytvoření škralupu.
6. Připravíme si ovoce, větší kousky např. jahod rozkrájíme na menší části.
7. Vyšší plech si vyložíme folií a vložíme do něj plát listového těsta.
8. Na plát listového těsta nalijeme polovinu pudinku, posypeme čerstvým ovocem (jahody a maliny), zalijeme druhou polovinou pudinku a přikryjeme druhým plaáem listového těsta.
9. Dezert přikryjeme folií a zatížíme plechem, dáme chladit alespoň na hodinu do ledničky.
10. Vychlazený dezert zbavíme folií, nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.
Tipy
Podle sezóny a chuti můžeme samozřejmě kombinovat různé druhy ovoce. Můžeme použít čerstvé nebo kompotované ovoce, ale doporučuje se, aby bylo dobře okapané, aby nepustilo do dezertu příliš vody. Pokud chceme, můžeme místo posypání moučkovým cukrem použít na vrch dezertu ovocné želé.