Panna cotta je typický italský dezert a v českém překladu znamená “vařená smetana”. Tento dezert se připravuje ze smetany, cukru a želatiny. Původní Panna cotta byla velmi obyčejná, sladká smetana zahuštěná přírodní želatinou získávanou z rybích kostí. Dnes je už recept modernizovaný, kromě klasické želatiny se přidávají různé příchutě a přísady, jako je ovoce, vanilka, čokoláda anebo káva. Naše Panna cotta z manga je připravená s malinovým džemem a spojuje exotiku s osvěžujícím ovocem.
Panna cotta je typická tím, že se připravuje vrstva po vrstvě do skleničky anebo misky. Mango je ideální pro první vrstvu díky své barvě, textuře a přirozené sladkosti. Druhá – krémová vrstva by měla být hladká vanilková. Tajemství správné Panna Cotty je ve správném množství želatiny. Nesmí jí být příliš mnoho, aby nebyla gumová, ale ani příliš málo, aby krém držel tvar. No a další vrstvou je v našem případě malinový džem kvůli pikantnosti, ještě dochucený citrónovou šťávou.
Recept na mangovo malinovou Panna cottu
Ingredience na přípravu
- 100 ml vody
- 2é g želatiny
- 3 ks manga
- 200 ml smetany na šlehání (31%)
- 200 ml mléka
- 100 ml horké vody
- 50 g cukru
- 1 KL vanilkové esence
- 3 PL malinového džemu + 1 KL citrónové šťávy
- citrónová šťáva
Postup
Kvůli neobyčejnému šikmému vrstvení budeme postupovat následovně.
1. Připravíme si 2 sklenice. Do jedné vsypeme 4 g želatiny a zalijeme 20 ml vody, do druhé sklenice vsypeme 8 g želatiny a zalijeme 40 ml vody.
2. Mango si oloupeme a nakrájíme na kostičky, v mixéru rozmixujeme na pyré a smícháme s 8 g rozpuštěné želatiny.
3. Naplníme do poloviny servírovacích pohárů, dáme do misek nebo jiného nádobí tak, aby byly poháry mírně nakloněné a dáme na půl hodiny do lednice.
4. Poté si v misce rozmícháme malinový džem s citrónovou šťávou a horkou vodou a do směsi nalijeme 4 g rozpuštěné želatiny. Směs vlijeme do vychlazených pohárů s mangem a znovu dáme chladit nakloněné do lednice na další půl hodinu.
5. V misce rozpustíme dalších 8 g želatiny s vodou. Do kastrůlku dáme mléko a smetanu s cukrem a vanilkovou esencí a do směsi nalijeme ropuštěnou želatinu. Zahříváme na ohni cca 2 minuty, než se cukr rozpustí. Poté směs necháme volně vychladnout.
6. Vychladlou smetanovou směs vlijeme do pohárů s mangem a malinovým džemem a opět dáme chladit do lednice na poslední půl hodinu.
7. Hotovou Panna cottu ozdobíme kousky nakrájeného manga.
Variace
Pro zdravější variantu můžeme smetanu nahradit kokosovým nebo mandlovým mlékem. Ovoce můžeme také měnit podle chuti a místo manga použít jiné druhy ovoce.