Donuty jsou původně americkou záležitostí a ve známých seriálech málokdy chybí. Dnes je ale bez problému seženeme i v Lidlu :). Děti donuty milují – ať už koblížky nebo donuty a tímto domácím receptem Vaše ratolesti jistě potěšíte. Tento recept je zdravější než jeho varianta smažených donutů.
Nebudete tedy potřebovat litry oleje a už vůbec donuty smažit. Náš recept vychází z formy na donuty, kterou je dnes možné sehnat skoro na každém rohu. A jako bonus je tento recept na donuty “zdravější”.
Jak již bylo řečeno výše, donuty budeme péct v troubě – a naše dilema, jak vytvarovat jeden donut jako druhý, vyřešila velmi užitečná pečící forma přímo na donuty. Tento recept zvládne opravdu každý i začátečník. Při zdobení hotových donutů Vám určitě rády pomohou děti, jelikož verzí na zdobení je v případě donutů neomezené množství. Pochutnají si nejen děti, ale i dospělí.
Příprava skořicových donutů
Příprava tohoto sladkého dezertu Vám zabere pouhých 10 minut, těsto kyne cca 1 hodinu a pečeme přibližně 18 minut. Z této dávky je 16 ks donutů o průměru 8,5 cm. Nejlepší jsou čerstvé, to znamená v den pečení.
Náš recept na skořicové donuty je zdravější. Nebudete potřebovat olej, donuty nesmažíme, ale pečeme je v troubě. Používáme přímo pečící formu na donuty… Děti je milují – ať už skořicové nebo nutellové.
Recept na skořicové donuty ve formě
Potřebné vybavení
- 1 pečící forma na donuty (Bude se hodit, vše velmi zjednoduší a donuty jsou jeden jako druhý)
- 1 Kuchyňský robot (Není nutný, ale pomůže)
Suroviny
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 50 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- 70 g másla
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
Pečící forma:
- 1 lžíce oleje (na potření formy)
- trochu polohrubé mouky (na vysypání)
Zdobení:
- cukr
- mletá skořice (nebo můžete použít přímo skořicový cukr)
Postup
- Smícháme dohromady obě mouky, cukry a sůl
- Dále přidáme vlažné mléko a do mléka rozdrobíme droždí
- Jakmile se začnou tvořit bublinky přidáme ostatní suroviny – rum, vejce, rozpuštěné ale ještě mírně teplé máslo
- Vše pořádně promícháme v kuchyňském robotovi nebo ručním šlehačem, dokud se vše pořádně nespojí
- Vznikne nám řidší těsto, které v míse přikryjeme utěrkou. Těsto necháme vykynout až do zdvojnásobení svého objemu, tj. cca 60 minut
- Pro urychlení kynutí doporučujeme dát mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, pak těsto kyne cca 30 minut.
- Vykynuté těsto v míse promícháme
- Pečící formu na donuty vymažeme olejem a lehce vysypeme polohrubou moukou
- Formu plníme do 3/4 těstem, nejlepší pomocník je v tomto případě menší lžíce
- Necháme cca 10 minut ještě kynout těsto ve formě
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180℃
- Pečeme po dobu 18 minut
- Po upečení zdobíme. My jsme ještě teplé donuty posypali skořicovým cukrem
Poznámky
- zdravější verze donutů oproti smažení
- použijeme pečící formu na donuty
- hodí se pomocník – kuchyňský robot
- připravili jsme si vlastní skořicový cukr, ale je možné použít i kupovaný