4,75 hvězdiček od 4 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Donuty jsou původně americkou záležitostí a ve známých seriálech málokdy chybí. Dnes je ale bez problému seženeme i v Lidlu :). Děti donuty milují – ať už koblížky nebo donuty a tímto domácím receptem Vaše ratolesti jistě potěšíte. Tento recept je zdravější než jeho varianta smažených donutů.

Nebudete tedy potřebovat litry oleje a už vůbec donuty smažit. Náš recept vychází z formy na donuty, kterou je dnes možné sehnat skoro na každém rohu. A jako bonus je tento recept na donuty “zdravější”.

Jak již bylo řečeno výše, donuty budeme péct v troubě – a naše dilema, jak vytvarovat jeden donut jako druhý, vyřešila velmi užitečná pečící forma přímo na donuty. Tento recept zvládne opravdu každý i začátečník. Při zdobení hotových donutů Vám určitě rády pomohou děti, jelikož verzí na zdobení je v případě donutů neomezené množství. Pochutnají si nejen děti, ale i dospělí.

Příprava skořicových donutů

Příprava tohoto sladkého dezertu Vám zabere pouhých 10 minut, těsto kyne cca 1 hodinu a pečeme přibližně 18 minut. Z této dávky je 16 ks donutů o průměru 8,5 cm. Nejlepší jsou čerstvé, to znamená v den pečení.

Náš recept na skořicové donuty je zdravější. Nebudete potřebovat olej, donuty nesmažíme, ale pečeme je v troubě. Používáme přímo pečící formu na donuty… Děti je milují – ať už skořicové nebo nutellové.

Skořicové donuty v troubě

Recept na skořicové donuty ve formě

Autor receptu: Veronika Sobotková
4,75 hvězdiček od 4 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 18 minut
Celkový čas 1 hodina 28 minut
Porcí 4 osoby
Tuto sladkou pochoutku ocení hlavně děti. Nesmažíme, ale pečeme a jako velmi vhodnou pomůcku doporučujeme pečící formu na donuty.

Potřebné vybavení

  • 1 pečící forma na donuty (Bude se hodit, vše velmi zjednoduší a donuty jsou jeden jako druhý)
  • 1 Kuchyňský robot (Není nutný, ale pomůže)

Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)

Pečící forma:

  • 1 lžíce oleje (na potření formy)
  • trochu polohrubé mouky (na vysypání)

Zdobení:

  • cukr
  • mletá skořice (nebo můžete použít přímo skořicový cukr)

Postup 

  • Smícháme dohromady obě mouky, cukry a sůl
  • Dále přidáme vlažné mléko a do mléka rozdrobíme droždí
  • Jakmile se začnou tvořit bublinky přidáme ostatní suroviny – rum, vejce, rozpuštěné ale ještě mírně teplé máslo
  • Vše pořádně promícháme v kuchyňském robotovi nebo ručním šlehačem, dokud se vše pořádně nespojí
  • Vznikne nám řidší těsto, které v míse přikryjeme utěrkou. Těsto necháme vykynout až do zdvojnásobení svého objemu, tj. cca 60 minut
  • Pro urychlení kynutí doporučujeme dát mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, pak těsto kyne cca 30 minut.
  • Vykynuté těsto v míse promícháme
  • Pečící formu na donuty vymažeme olejem a lehce vysypeme polohrubou moukou
  • Formu plníme do 3/4 těstem, nejlepší pomocník je v tomto případě menší lžíce
  • Necháme cca 10 minut ještě kynout těsto ve formě
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 180℃
  • Pečeme po dobu 18 minut
  • Po upečení zdobíme. My jsme ještě teplé donuty posypali skořicovým cukrem
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • zdravější verze donutů oproti smažení
  • použijeme pečící formu na donuty
  • hodí se pomocník – kuchyňský robot
  • připravili jsme si vlastní skořicový cukr, ale je možné použít i kupovaný
Cena: do 65 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: donuts, donuty, forma na donuty, skořicové donuty



4,75 hvězdiček od 4 kuchařů (4 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest