Kouzlo buchty spočívá v tom, že se po upečení propíchá vařečkou nebo špejlí a ještě teplá se přelije rumovou polevou, která pronikne do těsta a vytvoří uvnitř malé voňavé a šťavnaté kapsy. Je to jednoduše buchta, která umí “nasát”. Recept na buchtu se už za našeho dětství šířil po sousedkách a hospodyňky buchtu pekly rády protože buchta vydržela díky polevě dlouho vláčná a rum samotný působil jako konzervant.
Rum byl už kdysi dostupný a docela levný, výborně se pojil s kakaovou nebo máslovou chutí těsta a dodával buchtě hlavně něco svátečního. Děrovaná buchta je dost podobná americkému “poke cake”, protože propíchané otvory se promění v malá místečka plná polevy a rumová poleva se stává vlastně srdcem celého receptu.
Recept na děrovanou buchtu s rumovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu sladké klasiky, která se “napije”
Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Poleva
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
- 5 lžic rumu
- 1 smetana ke šlehání + 2 zakysané smetany na povrch buchty + cukr dle chuti
- nastrouhaná čokoláda nebo kakao na posypání
Postup přípravy buchty
1. Z ingrediencí pro těsto umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny.
2. Během pečení si připravíme polevu rozehřátím másla, cukru, kakaa a rumu.
3. Upečený korpus ihned propícháme vařečkou (ne úplně ke dnu) a polijeme připravenou polevou. Necháme vychladnout.

4. Na vychladlou buchtu namažeme šlehačku smíchanou se zakysanou smetanou a cukrem a posypeme čokoládou nebo kakaem.

Důležité je polevu nalít na ještě teplou buchtu, aby se poleva vsákla.