Kouzlo buchty spočívá v tom, že se po upečení propíchá vařečkou nebo špejlí a ještě teplá se přelije rumovou polevou, která pronikne do těsta a vytvoří uvnitř malé voňavé a šťavnaté kapsy. Je to jednoduše buchta, která umí “nasát”. Recept na buchtu se už za našeho dětství šířil po sousedkách a hospodyňky buchtu pekly rády protože buchta vydržela díky polevě dlouho vláčná a rum samotný působil jako konzervant.

Rum byl už kdysi dostupný a docela levný, výborně se pojil s kakaovou nebo máslovou chutí těsta a dodával buchtě hlavně něco svátečního. Děrovaná buchta je dost podobná americkému “poke cake”, protože propíchané otvory se promění v malá místečka plná polevy a rumová poleva se stává vlastně srdcem celého receptu.

Recept na děrovanou buchtu s rumovou polevou

Ingredience potřebné na přípravu sladké klasiky, která se “napije”

Těsto

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Poleva

  • 150 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 5 lžic rumu
  • 1 smetana ke šlehání + 2 zakysané smetany na povrch buchty + cukr dle chuti
  • nastrouhaná čokoláda nebo kakao na posypání

Postup přípravy buchty

1. Z ingrediencí pro těsto umícháme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny.

2. Během pečení si připravíme polevu rozehřátím másla, cukru, kakaa a rumu.

3. Upečený korpus ihned propícháme vařečkou (ne úplně ke dnu) a polijeme připravenou polevou. Necháme vychladnout.

Po upečení ještě teplou buchtu propícháme a polijeme polevou.
Foto: cooky.cz, Po upečení ještě teplou buchtu propícháme a polijeme polevou.

4. Na vychladlou buchtu namažeme šlehačku smíchanou se zakysanou smetanou a cukrem a posypeme čokoládou nebo kakaem.

Hotovou buchtu posypeme čokoládou. nebo kakaem.
Foto: cooky.cz, Hotovou buchtu posypeme čokoládou. nebo kakaem.

Důležité je polevu nalít na ještě teplou buchtu, aby se poleva vsákla.

Rychlá píchaná buchta

Moučník píchaná buchta patří k rychlým a jednoduchým receptům, které nezaberou moc času

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest